Quantcast
Η Ελλάδα έχει καταβάλει στην Αυστρία 110 εκατ. ευρώ σε τόκους για τα διμερή δάνεια - enikonomia.gr
share

Η Ελλάδα έχει καταβάλει στην Αυστρία 110 εκατ. ευρώ σε τόκους για τα διμερή δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Σε 110 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό σε τόκους που εισέπραξε, μέχρι τα μέσα του 2016, η Αυστρία από την Ελλάδα, για απευθείας δάνεια της Βιένης προς την Αθήνα, ύψους 1,557 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Προϋπολογισμού της αυστριακής Βουλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία- σε απάντηση ερώτησης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ομάδα Στρόναχ (σσ του εκκεντρικού Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ)- η συμμετοχή της Αυστρίας γενικά στα ευρωπαϊκά προγράμματα βοήθειας ανήλθε συνολικά σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και σε 9,9 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις για δάνεια που είχαν δοθεί από το πρώτο, προσωρινό ταμείο διάσωσης EFSF.

Όπως αναφέρεται σχετικά, από τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει καταβάλει η Αυστρία σε μετρητά, τα 1,557 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν για απευθείας δάνεια προς την Ελλάδα, για τα οποία η Αθήνα έχει καταβάλει, μέχρι τα μέσα του 2016, τόκους ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα 2,227 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εισρεύσει ως εταιρικό κεφάλαιο στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ESM, ο οποίος, εκτός της Ελλάδας, έχει χρηματοδοτήσει μέσα από προγράμματα βοήθειας, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Τα υπόλοιπα 116 εκατομμύρια ευρώ, που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε ειδικό λογαριασμό, είναι κέρδη της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας από την πώληση ελληνικών ομολόγων και, στη βάση συμφωνίας του 2012, πρέπει να καταβληθούν στην Ελλάδα όταν δοθεί το «πράσινο φως» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το γεγονός της καταβολής τόκων ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στην Αυστρία για τα διμερή δάνεια ανατρέπει τελείως την καταστροφολογία που χρησιμοποίησε, στο πλαίσιο της ανθελληνικής προπαγάνδας του μέσα στα προηγούμενα χρόνια, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης, για δήθεν τεράστια μειονεκτήματα για τους Αυστριακούς φορολογούμενους από τις ενέργειες διάσωσης της Ελλάδας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.