Quantcast
Τα κριτήρια για την επιλογή προϊσταμένων για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων - enikonomia.gr
share

Τα κριτήρια για την επιλογή προϊσταμένων για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

δημοσιεύτηκε:

H διαδικασία, τα όργανα και τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Τμήματος των υπηρεσιών, καθώς και των υπευθύνων Αυτοτελών γραφείων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, και της θέσπισης νέας διαδικασίας, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και των υπευθύνων αυτοτελών Γραφείων αυτής, βασίζεται στην αντικειμενική εκτίμηση της καταλληλότητας του κάθε υποψηφίου, με βάση το αντίστοιχο εγκεκριμένο περίγραμμα θέσης εργασίας.

Η επιλογή διενεργείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κατόπιν απλής γνώμης των αρμοδίων γνωμοδοτικών Συμβουλίων επιλογής προϊσταμένων, που ορίζονται στο άρθρο 3 της παρούσας, ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πλήρωσης θέσεων ευθύνης που εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Οι θέσεις ευθύνης προκηρύσσονται σε περιπτώσεις όπως σύσταση νέας θέσης ευθύνης ή κένωση, λήξη θητείας, διακοπή θητείας εξαιτίας της μη επίτευξης των τεθέντων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων, μη ανανέωση θητείας, παραίτηση ή αυτοδίκαιη αποχώρηση, μετάθεση – μετακίνηση, προαγωγή ή απαλλαγή προϊσταμένου από τα καθήκοντά του.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκδίδεται πέντε (5) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας (πλήρους θητείας τριών ετών) των υπηρετούντων προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και τρεις (3) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας (πλήρους θητείας τριών ετών) των υπηρετούντων προϊσταμένων των λοιπών οργανικών μονάδων.

Κατ’ εξαίρεση και μόνο για τις θητείες των προϊσταμένων που συμπληρώνουν τριετία έως το τέλος του έτους 2016, η ως άνω προθεσμία δύναται να είναι μεγαλύτερη της προβλεπόμενης, κρίνοντας κατά περίπτωση. Αν δεν υποβληθούν αιτήσεις υποψηφιότητας, το αρμόδιο γνωμοδοτικό Συμβούλιο επιλογής προτείνει προς επιλογή υπάλληλο που πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 26 του Ν. 4389/2016 (Α’ 94) και υπηρετεί στον τόπο που θα ασκήσει τα καθήκοντά του. Σε περίπτωση που κανένας από τους υπηρετούντες υπαλλήλους, στον τόπο άσκησης των καθηκόντων, δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις επιλογής, τότε προτάσσεται προς επιλογή υπάλληλος όμορης οργανικής μονάδας.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού υποβάλλει στο αρμόδιο Συμβούλιο πίνακα με τους υπηρετούντες υπαλλήλους στον τόπο ή στην όμορη οργανική μονάδα της κενής θέσης, που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλογής της θέσης, καθώς και τα Φύλλα Αξιολόγησης των υποψηφίων, τα οποία συμπληρώνονται βάσει του προσωπικού μητρώου εκάστου υπάλληλου που τηρείται στην Υπηρεσία.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναρτάται στην ιστοσελίδα του προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», καθώς και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr). Με την πρόσκληση προσδιορίζονται οι κενές θέσεις προϊσταμένων και καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναγράφονται, μεταξύ άλλων, η οργανική μονάδα της προς πλήρωση θέσης, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, καθώς και η υποχρέωση των υποψηφίων να συνοδεύουν την αίτησή τους με βιογραφικό σημείωμα. Αν έως την έκδοση της πρόσκλησης δεν έχει προσδιορισθεί το αντίστοιχο περίγραμμα θέσης εργασίας, λαμβάνονται υπόψη μόνο οι όροι και οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην πρόσκληση.

Στην πρόσκληση επισυνάπτονται επίσης προκαθορισμένα έντυπα που αφορούν στην συμπλήρωση της αίτησης υποψηφιότητας (ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι), καθώς και στη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος (ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ). Εν προκειμένω, επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση των εντύπων πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα. Ο υποψήφιος υποχρεούται να συμπληρώσει τα οικεία πεδία που αναφέρονται στα υπηρεσιακά και προσωπικά του στοιχεία, καθώς και σε τυπικά και τυχόν πρόσθετα προσόντα που απαιτούνται για τις προκηρυσσόμενες θέσεις. Επίσης, οφείλει να συμπληρώσει τα πεδία που αφορούν στο βιογραφικό του σημείωμα. Διόρθωση ή τροποποίηση ή συμπλήρωση αιτήσεων και βιογραφικών σημειωμάτων επιτρέπεται μόνο έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Όσον αφορά στο προκαθορισμένο έντυπο «Βιογραφικό Σημείωμα Υποψηφίου» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ), ο υποψήφιος συμπληρώνει όλα τα πεδία, εκτός των πεδίων με τα μόρια, στο πλαίσιο που η μοριοδότηση των κριτηρίων αξιολόγησης διενεργείται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και οριστικοποιείται από το αρμόδιο Συμβούλιο, κατόπιν σχετικής εισήγησης αυτής.

Ο υποψήφιος φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της αίτησης υποψηφιότητας (συμπεριλαμβανομένου και του βιογραφικού σημειώματος), η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σ’ αυτή. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται σ’ αυτή επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού ελέγχει και αποδέχεται τα όσα υπευθύνως δηλώνει ο υποψήφιος με βάση το προσωπικό μητρώο, που τηρείται στην υπηρεσία. Σε περίπτωση αναντιστοιχίας των όσων υπευθύνως δηλώνει ο υποψήφιος στην αίτησή του ή στο βιογραφικό σημείωμα με όσα τηρούνται στο προσωπικό μητρώο του και στο αρχείο της υπηρεσίας, ο υπάλληλος καλείται εγγράφως να επιβεβαιώσει εντός τακτού χρονικού διαστήματος τα πρόσθετα στοιχεία που υπευθύνως δηλώνει ότι κατέχει, προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά, διαφορετικά λαμβάνονται υπόψη όσα βεβαιώνει η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η αίτηση υποψηφιότητας (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι) και το επισυναπτόμενο βιογραφικό σημείωμα (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ) υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) εργασίμων ημερών από την ημέρα καταχώρισης της πρόσκλησης στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται στο σώμα της πρόσκλησης. Η αίτηση υποψηφιότητας πρέπει να φέρει την υπογραφή του υποψηφίου και απαιτείται σάρωση αυτής, ήτοι επεξεργασία μέσω σαρωτή (scanner). Το βιογραφικό σημείωμα (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ) αποστέλλεται υποχρεωτικά σε μορφότυπο word.

Η αίτηση υποψηφιότητας συνοδεύεται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, ως το συνημμένο αρχείο (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ), στην οποία ο υποψήφιος δηλώνει ότι, τόσο ο ίδιος, όσο και ο/η σύζυγος και τα προστατευόμενα μέλη αυτού, (1) έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας, που ορίζονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, καθώς και έχουν δηλώσει το σύνολο των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως προσδιορίζονται από τις διατάξεις αυτές, (2) ότι είναι ενήμεροι για τυχόν οφειλές τους προς το δημόσιο, (3) ότι δεν είναι δικαιούχοι ή τελικοί πραγματικοί δικαιούχοι τραπεζικού λογαριασμού ή άλλου περιουσιακού στοιχείου το οποίο ανήκει σε εταιρεία εγκατεστημένη σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα ή κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, κατά την έννοια του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, ή αν είναι, ότι πρόκειται για εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, κατά περίπτωση, τα οποία έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί στην Ελλάδα και (4) έχει υποβάλει στην Υπηρεσία την προβλεπόμενη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 28 του Ν. 3528/2007, όπως ισχύει. Η υπεύθυνη δήλωση πρέπει να είναι συμπληρωμένη, υπογεγραμμένη και να φέρει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, όπως ισχύει) και να αποσταλεί ηλεκτρονικά στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση. Απαιτείται σάρωση της υπεύθυνης δήλωσης, ήτοι επεξεργασία αυτής μέσω σαρωτή (scanner), μετά την υπογραφή της και τη θεώρηση του γνησίου αυτής. Η εκπρόθεσμη υποβολή αιτήσεων ή η μη υποβολή Υπεύθυνων Δηλώσεων συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υποψηφίων από τη διαδικασία επιλογής.

Έως την έκδοση του Οργανισμού της Αρχής, η επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων γίνεται σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Π.Δ. 111/2014, όπως ισχύει, όπου καθορίζονται οι κλάδοι ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, των οποίων οι υπάλληλοι κρίνονται για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων των κατά περίπτωση οργανικών μονάδων. Οι προϋποθέσεις και τα προσόντα επιλογής πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας. Για τον υποψήφιο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις επιλογής του άρθρου 26, παρ. 1 και 2 του Ν. 4389/2016 (Α’ 94), καθώς και τους όρους της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού ενημερώνει τον ίδιο για την μη επιλέξιμη ή ελλιπή υποψηφιότητά του, καθώς και τους λόγους απόρριψής της. Στο Συμβούλιο επιλογής υποβάλλεται πίνακας με τις μη επιλέξιμες υποψηφιότητες για εξέταση τυχόν ενστάσεων, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.