Quantcast
«Καμπάνα» στο Χ.Α. από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων - enikonomia.gr
share

«Καμπάνα» στο Χ.Α. από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων

δημοσιεύτηκε:

Ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα καταθέσει η Διοίκηση της εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, προκειμένου να πετύχει τη μείωση των φόρων και προσαυξήσεων ύψους 1,56 εκατ. ευρώ που της βεβαίωσε το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ).

Η ΓΓΔΕ διενήργησε μερικό φορολογικό ελέγχου στην Ελληνικά Χρηματιστήρια για τις διαχειριστικές χρήσεις 2008, 2009, 2010. Μετά τον έλεγχο αυτό το ΚΕΜΕΕΠ επέδωσε Σημείωμα Διαπίστωσης Ελέγχου με το οποίο προσδιορίστηκε προσωρινά το συνολικό ποσό φόρου προς καταλογισμό (συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων), ύψους 1,68 εκατ. ευρώ.

Η Ελληνικά Χρηματιστήρια ακολούθως υπέβαλε υπόμνημα προς την Ελεγκτική Αρχή, εκφράζοντας τις απόψεις της επί των διαπιστώσεων του ελέγχου, ζητώντας ταυτόχρονα την αποδοχή των σχετικών ισχυρισμών της. Η Ελεγκτική Αρχή, κατόπιν του Υπομνήματος της Εταιρείας, εξέδωσε τις σχετικές εκθέσεις μερικού ελέγχου και τις αντίστοιχες πράξεις και αποφάσεις της, καταλογίζοντας εν τέλει στην εταιρεία, συνολικό ποσό φόρου (συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων) 1,56 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, 479.016,72 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων, για φόρο εισοδήματος (η σχετική διαφορά προκύπτει από λογιστικές διαφορές), 545.691,10 ευρώ για έκτακτη εισφορά των οικονομικών ετών 2009 και 2010, 498.152,36 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων, για παρακρατούμενους φόρους μερισμάτων και 38.683,40 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων, για λοιπούς φόρους.

Σημειώνεται ότι η σωρευτική πρόβλεψη που έχει σχηματίσει η Ελληνικά Χρηματιστήρια για τις ως άνω διαχειριστικές χρήσεις καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό το ανωτέρω ποσό που καταλογίστηκε.

Στη βάση αυτή η Ελληνικά Χρηματιστήρια ανακοίνωσε πως θεωρεί ότι οι χειρισμοί της κατά τις ελεγχόμενες διαχειριστικές χρήσεις έγιναν στο πλαίσιο της «ορθής εφαρμογής του φορολογικού νομοθετικού πλαισίου και των σχετικών ερμηνευτικών εγκυκλίων της Διοίκησης». Ως εκ τούτου, ανακοίνωνε πως προτίθεται, με τη συνδρομή των φορολογικών και νομικών της συμβούλων να καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΓΓΔΕ, προκειμένου να επιδιώξει την περαιτέρω μείωση του συνολικού καταλογισθέντος ποσού.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.