Quantcast
Λιγοστές συναλλαγές στην αγορά ξενοδοχειακών ακινήτων - enikonomia.gr
share

Λιγοστές συναλλαγές στην αγορά ξενοδοχειακών ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

Λιγοστές συναλλαγές και σταθεροποίηση των τιμών είναι η εικόνα που κατέγραψε κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο του έτους η αγορά ξενοδοχειακών ακινήτων σε επιλεγμένους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ανά την επικράτεια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές όσο και από ξένα funds, εν τέλει οι συναλλαγές στην αγορά παραμένουν λιγοστές, δείγμα των αγκυλώσεων που εξακολουθούν να παρατηρούνται. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis Property & Valuation Services, οι τιμές πώλησης των μονάδων τεσσάρων αστέρων υποχώρησαν κατά μόλις 0,52% φέτος σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση των μονάδων τριών αστέρων δεν ξεπέρασε το 0,24%. Εν ολίγοις, η πορεία των τιμών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις ακινήτων, που λόγω της προνομιακής τους θέσης ή άλλων ποιοτικών χαρακτηριστικών σημείωσαν ακόμα και αύξηση των τιμών τους.


Με βάση τα στοιχεία της Geoaxis, για τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στη Σαντορίνη με 297.490 ευρώ/δωμάτιο, έναντι 299.125 ευρώ/δωμάτιο κατά το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Ακολουθεί η Μύκονος, όπου το κόστος για ένα αντίστοιχων προδιαγραφών ακίνητο φτάνει σε 270.827 ευρώ/δωμάτιο, από 272.928/δωμάτιο κατά το περυσινό διάστημα. Στην Κέρκυρα, τα σχετικά ξενοδοχειακά ακίνητα κοστίζουν πλέον 202.815 ευρώ/δωμάτιο (από 203.817 ευρώ/δωμάτιο), στην Πάρο 162.000 ευρώ/δωμάτιο, στα Χανιά 133.887 ευρώ/δωμάτιο και στη Ρόδο 127.800 ευρώ/δωμάτιο.

Όπως παρατηρείται, στη Ρόδο, στα Χανιά και στην Πάρο μπορεί κανείς να αποκτήσει ξενοδοχείο διπλάσιου μεγέθους σε σχέση με ένα αντίστοιχο στη Σαντορίνη ή στη Μύκονο, δείγμα των σημαντικών διαφορών από περιοχή σε περιοχή, αλλά και των πιθανών εσόδων που μπορούν να προσφέρουν τα ξενοδοχειακά ακίνητα στα δύο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, για τα οποία, εν πολλοίς, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.