Quantcast
Αλεξιάδης: Εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής η Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών. - enikonomia.gr
share

Αλεξιάδης: Εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής η Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών.

δημοσιεύτηκε:

Ένα επιπλέον εργαλείο αποκτά το υπουργείο Οικονομικών και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί, στη δράση κατά της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, με την κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών.

Η συμφωνία εισήχθη προς συζήτηση σήμερα στην Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και, βάσει των τοποθετήσεων, έχει τη σύμφωνη, όχι μόνο των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αναφερόμενος στη Συμφωνία που κυρώνει η Βουλή, είπε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2017, θα γίνει η πρώτη αυτόματη αποστολή πληροφοριών από τη χώρα προέλευσης των εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, στη χώρα της φορολογικής κατοικίας. «Πρέπει να γίνει σαφές το πολύτιμο εργαλείο που αποκτούν πλέον οι ελεγκτικές υπηρεσίες, ένα εργαλείο το οποίο υπήρχε σε επίπεδο ΕΕ, σε προηγούμενες συμφωνίες και που τώρα διευρύνεται και σε πάρα πολλές χώρες εκτός της ΕΕ», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Για το θέμα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα γίνεται υπό το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της διασφάλισης του απορρήτου των πληροφοριών. «Υπάρχει συνεχής συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και δεν γίνεται τίποτα χωρίς να υπάρχει αυτή η συνεργασία», είπε ο κ. Αλεξιάδης και σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αξιολογηθεί επιτυχώς από τον ΟΟΣΑ, ως προς την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών και την ύπαρξη επαρκών δομών και υποδομών και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσει κάποιος να συμμετάσχει σε αυτά τα δίκτυα πληροφοριών.

« Η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του παγκοσμίου προτύπου αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών όπως αυτό αναπτύχθηκε από τον ΟΟΣΑ, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη διασυνοριακή συνεργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διεθνούς φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, συνδράμει στην εξεύρεση της φορολογητέας ύλης, όπου και αν αυτή ευρίσκεται, διευκολύνει το έργο των φορολογικών υπηρεσιών, βελτιώνει τη φορολογική συμμόρφωση, συμβάλλει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων», είπε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και διαβεβαίωσε τα κόμματα, ως προς την αξιοποίηση των πληροφοριών, πως γίνεται ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αξιοποιούνται σωστά οι πληροφορίες που πλέον θα έρχονται με αυτόματο τρόπο.

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε ο Δ. Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος τόνισε ότι θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, με την αύξηση των φορολογικών εσόδων, καθώς και την ανάδειξη του σταθερού προσανατολισμού της πολιτικής της Ελλάδας για διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της διεθνούς φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής.

Ο Χρ. Δήμας (ΝΔ) είπε ότι πρόκειται για μια σύμβαση που συμβάλλει στην μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στην φορολόγηση καθώς η τεχνολογία επιτρέπει τη διαχείριση κεφαλαίων εκτός της χώρας κατοικίας με περιθώρια φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα η εξωχώρια φοροδιαφυγή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά με την υλοποίηση της συμφωνίας.

Αντίθετα ο Χρ. Παναγιώταρος (ΧΑ) είπε ότι η συμφωνία υποκρύπτει την αγωνία των ΗΠΑ να ελέγξουν το φάσμα των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συναλλαγών και ότι στην πραγματικότητα εκείνο που κάνει είναι να δέσει την Ελλάδα ακόμη πιο σφικτά στο άρμα εκείνων από τους οποίους πλήττεται σε όλα τα επίπεδα.

Ο Ι. Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) χαρακτήρισε αυτονόητη την ψήφιση της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, πολύ περισσότερο που όλα τα ευνομούμενα κράτη έχουν συμφέρον να δημιουργούν έσοδα από τη διεύρυνση της φορολογητέας ύλης.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε ο Αθ. Βαρδαλής (ΚΚΕ) σημειώνοντας ότι τέτοιου τύπου πολυμερείς συμφωνίες, τα όποια αποτελέσματα έχουν δεν θα πάνε για τα λαϊκά στρώματα και η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί. Χαρακτήρισε επίσης κοροϊδία τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής διότι στην πραγματικότητα αφήνουν ανέγγιχτες τις offshore.

Ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) δήλωσε ότι υπερψηφίζει την συμφωνία διότι η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να αποτελεί ένα φαινόμενο που διευρύνεται συνεχώς και στις αναπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες και άρα η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπισή της αποτελεί ίσως τη μοναδική λύση.

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας τάχθηκε και Δ. Καμμένος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) σημειώνοντας ότι θα πρέπει να απασχολήσει τις ελεγκτικές αρχές το ζήτημα της κατοικίας ελλήνων στην αλλοδαπή και φορολογητέας ύλης που έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη η Ελλάδα όχι μόνο να δίνει αλλά και παίρνει και στοιχεία ελλήνων φορολογουμένων ή παρένθετων προσώπων ή δικηγορικών γραφείων.

Ο Ι. Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων) δήλωσε ότι υπερψηφίζει τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι ιδίως μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την υπαγωγή στα μνημόνια, οι πολίτες ζητούν εύλογα την εφαρμογή δικαιοσύνης και την εφαρμογή των νόμων, βλέποντας την αδυναμία των κυβερνήσεων να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.