Quantcast
Ανάπτυξη χαμηλότερη των προβλέψεων περιμένει το ΙΟΒΕ για το 2017 - enikonomia.gr
share

Ανάπτυξη χαμηλότερη των προβλέψεων περιμένει το ΙΟΒΕ για το 2017

δημοσιεύτηκε:

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι ηπιότερη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, αναφέρει το ΙΟΒΕ ενώ η οικονομία θα ανακάμψει το 2017, αλλά με ρυθμό χαμηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και των δανειστών.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος έναντι της πρόβλεψης του Ιουλίου για ύφεση 1%, χάρη κυρίως στην ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης από την μείωση της ανεργίας στο δεύτερο εξάμηνο και στην ενίσχυση των επενδύσεων.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,2% πέρυσι και αναμένεται να σημειώσει ύφεση 0,3% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Για το επόμενο έτος, το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 1,5 έως 2,0%, χαμηλότερα πάντως από τις προβλέψεις κυβέρνησης και δανειστών για ανάπτυξη 2,7%.

Η οικονομική ανάκαμψη θα προκύψει από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της συνεχούς υποχώρησης της ανεργίας, την αναθέρμανση των επενδύσεων, αλλά και την αναμενόμενη ρύθμιση των μη-εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ανέφερε το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η ανεργία θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 22,5% το 2017 από 24% περίπου φέτος.

“Η προσπάθεια για μεγαλύτερο πρωτογενές αποτέλεσμα το προσεχές έτος θα βαρύνει κυρίως τα φορολογούμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις,” ανέφερε το ΙΟΒΕ, επισημαίνοντας ότι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 1,84 δισ. ευρώ.

Στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης, η κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017 από 0,63% φέτος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.