Quantcast
Ενημερώνονται, αλλά ακόμα δεν παραγγέλνουν πετρέλαιο οι καταναλωτές - enikonomia.gr
share

Ενημερώνονται, αλλά ακόμα δεν παραγγέλνουν πετρέλαιο οι καταναλωτές

δημοσιεύτηκε:

Μπορεί να καταγράφονται δεκάδες τηλεφωνήματα καταναλωτών σε πρατηριούχους, ενόψει της έναρξης της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο είναι διερευνητικά, αφού οι παραγγελίες είναι από ελάχιστες έως …ανύπαρκτες, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βέβαια, όπως αναφέρουν πρατηριούχοι στη Β. Ελλάδα, πολλοί καταναλωτές φροντίζουν και γεμίζουν τις δεξαμενές τους, από την προηγούμενη χρονιά, στο τελείωμα της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές συνήθως είναι αρκετά χαμηλότερες συγκριτικά με την επόμενη χειμερινή περίοδο. Αυτό επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον Απρίλιο του 2016 ήταν χαμηλότερη σε ποσοστό 24% (75 λεπτά/λίτρο) συγκριτικά με την φετινή έναρξη της περιόδου, που αναμένεται να είναι ακριβότερο κατά 10%, δηλαδή στα 93 λεπτά το λίτρο, από 85 λεπτά το λίτρο που ήταν τον Οκτώβριο του 2015.

Πάντως, ο κ. Κιουρτζής ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τις λιγοστές παραγγελίες που γίνονται και αναφέρει ότι εάν ο φετινός χειμώνας είναι ήπιος όπως ο περσινός, ότε η ζήτηση θα μειωθεί σε ποσοστό 30%, σε σχέση με πέρσι. Αντίστοιχα, αν είναι βαρύτερος εκτιμά ότι η μείωση θα περιοριστεί στο 10% και αυτό “λόγω του κόστους που αυξάνεται κυρίως λόγω του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης”.

Πάντως, ο κ. Κιουρτζής χαρακτήρισε άδικο το γεγονός ότι ο χρήστης πετρελαίου φορολογείται πολύ περισσότερο, έναντι αυτού που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, τη στιγμή μάλιστα που δεν του δίνεται η δυνατότητα να βρίσκεται κοντά στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, με τη φράση: “μιλάω συνέχεια στο τηλέφωνο με καταναλωτές, αλλά παραγγελίες δεν παίρνω”, ο πρόεδρος των πρατηριούχων Νομού Κιλκίς, Γιάννης Μαγλουσίδης, συμφωνεί και αυτός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ζήτηση και προβλέπει ότι το φετινό χειμώνα θα περιοσριστεί σημαντικά η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης. “Βλέπω φέτος οι καταναλωτές να καίνε σόμπες, πλαστικά και παπούτσια για να ζεσταθούν , αφού οι τιμές είναι υψηλές και δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να ανταπεξέλθει σε αυτές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης , εκφράζοντας την ευχή να μην επαναληφθεί φέτος αυτό που συνέβη το χειμώνα του 2012 – 2013, οπότε και καταγράφηκε μείωση κατανάλωσης σε ποσοστό 70% και η κοινωνία έζησε “πρωτόγνωρες” καταστάσεις χρησιμοποιώντας κάθε είδους υλικό να ζεσταθεί, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: “το πετρέλαιο είναι αγαθό και όχι είδος πολυτελείας και στην κυβέρνηση αυτό πρέπει να το κατανοήσουν. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί, η αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης δεν οδηγεί σε περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, αντίθετα τα μειώνει, ενώ την ίδια στιγμή μεγεθύνεται το πεδίο δράσης για τους επιτήδειους και έτσι το λαθρεμπόριο ανθεί”. Επίσης, χαρακτήρισε “προσχηματικό” το επίδομα θέρμανσης που αποφασίστηκε να δοθεί και φέτος και σημείωσε ότι αν και ακόμα δεν μπορεί με ασφάλεια να διατυπώσει ακριβώς την τιμή εκκίνησης του πετρελαίου, ωστόσο εκτιμά ότι θα είναι ακριβότερο, σε ποσοστό 10% με 13%, συγκριτικά με πέρυσι.

Την ίδια ώρα διστακτικοί εμφανίζονται και οι καταναλωτές στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Φλώρινας, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι, λόγω των καιρικών συνθηκών να ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα για τη θέρμανση, και σύμφωνα με τον πρατηριούχο Μιχάλη Γλυκαδίτη “η αγορά ακόμα τηρεί στάση αναμονής μέχρι να οριστικοποιηθεί η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ το γεγονός ότι ο καιρός είναι ήπιος δεν ευνοεί να γίνουν παραγγελίες”. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Γρεβενά, με τον πρατηριούχο Γιάννη Παπαζήση, να τονίζει,“εκτιμώ ότι η αύξηση στην τιμή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους καταναλωτές”, ενώ από την πλευρά του ο πρατηριούχος στην Αλεξανδρούπολη, Νίκος Κεσουδάκης, επισήμανε: “βλέπω καθίζηση στην αγορά και εκτιμώ ότι φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά”.

“Κουμπωμένους”, χαρακτηρίζει τους καταναλωτές και η πρατηριούχος στον Βόρειο Έβρο, Βάσω Καλαϊτζή, τονίζοντας ότι οι επιβαρύνσεις στα καύσιμα θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στο να κινηθεί η αγορά, υπογραμμίζοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.