Quantcast
Δύο δισ. κατέβαλε το Δημόσιο σε ιδιώτες για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο - enikonomia.gr
share

Δύο δισ. κατέβαλε το Δημόσιο σε ιδιώτες για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Πληρωμή 2,029 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου,δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας υπερκαλύπτοντας το στόχο πληρωμών τουλάχιστον του 80% των κεφαλαίων που είχαν διατεθεί (1,8 δισ. ευρώ) για το λόγο αυτό κατά την προηγούμενη εκταμίευση από τον ESM.

Στις 10 Οκτωβρίου, το Eurogroup έλαβε την πολιτική απόφαση εκταμίευσης της δόσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ που σχετίζονταν με την ικανοποίηση των 15 προαπαιτούμενων και αφορούσαν σε δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους. Εκκρεμεί για τη φυσική εκταμίευση των κεφαλαίων η συνεδρίαση του Δ.Σ του ESM.

Για το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ, το Eurogroup ζήτησε τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου προκειμένου να πιστοποιήσει ότι έχουν πέσει στην αγορά τουλάχιστον το 80% των κεφαλαίων που είχαν προηγουμένως εκταμιευτεί για αυτό το λόγο.

Το κριτήριο αυτό φαίνεται πλέον να ικανοποιείται. Πλην όμως, υπάρχει και ένα δεύτερο σκέλος . Για την εκταμίευση, υπάρχει όρος και μη δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μεσοδιάστημα. Θα αξιολογηθεί δηλαδή η καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Και αυτό για να φανεί θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.