Quantcast
Καραμεσίνη: Η μείωση της ανεργίας οφείλεται κυρίως στην καθαρή αύξηση της απασχόλησης - enikonomia.gr
share

Καραμεσίνη: Η μείωση της ανεργίας οφείλεται κυρίως στην καθαρή αύξηση της απασχόλησης

δημοσιεύτηκε:

«Η μείωση της ανεργίας οφείλεται μόνο εν μέρει στη μετανάστευση και αυτό σε ορισμένες ηλικίες, αλλά οφείλεται κυρίως στην καθαρή αύξηση της απασχόλησης» τόνισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, σε ημερίδα για την ανεργία που πραγματοποίησε η δημοτική παράταξη, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» σε αίθουσα του δημαρχείου.

Η Μαρία Καραμεσίνη τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ανεργία έχει μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι θέσεις εργασίας σε απόλυτα νούμερα -δηλαδή, ο αριθμός των προσλήψεων μείον τον αριθμό των απολύσεων και αποχωρήσεων- έχουν αυξηθεί «κατά 150.000, μέσα στην τελευταία διετία».

Αναφερόμενη στις νέες θέσεις εργασίας πρόσθεσε ότι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους έχουν δημιουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα.

«Η μεγαλύτερη αύξηση έχει σημειωθεί στον ιδιωτικό τομέα, διότι όπως γνωρίζετε, ο δημόσιος τομέας προσλαμβάνει με το σταγονόμετρο και μάλιστα έχει καθαρή μείωση των θέσεων εργασίας διότι οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις δεν αναπληρώνονται από νέες προσλήψεις. Άρα έχουμε μια καθαρή μείωση της απασχόλησης του δημόσιου τομέα και έχουμε μια καθαρή αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα». Διευκρίνισε, ότι τα τρέχοντα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας προσθέτουν 45.000 – 55.000 θέσεις εργασίας ετησίως και προσμετρούνται στο δημόσιο τομέα, αφού οι δήμοι ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Εκτίμησε, επίσης, «η μείωση της ανεργίας οφείλεται κατά ένα 20 – 25% στην μετανάστευση και κατά 75 – 80% στην καθαρή αύξηση της απασχόλησης».

Διευκρίνισε, ότι οι αριθμοί της μετανάστευσης για εργασιακούς λόγους, μεταξύ αυτής και των νέων επιστημόνων, είναι στην πραγματικότητα μικρότεροι από ότι προβάλλεται, καθώς στα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ συμπεριλαμβάνονται κατηγορίες ατόμων που εγκαταλείπουν την χώρα για άλλους λόγους, π.χ. φοιτητική μετανάστευση, παιδιά μικρής ηλικίας που φεύγουν μαζί με τους γονείς τους και άλλες κατηγορίες που δεν συνδέονται άμεσα με εργασιακή αναζήτηση στο εξωτερικό.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία ήταν στο 23,1% το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (23,2% τον Ιούλιο), έναντι του 26,4 % που ήταν πριν από δύο χρόνια, το 2014. Αναφέρθηκε και στην ποιότητα της καταγεγραμμένης απασχόλησης, που σχετίζεται με το είδος των συμβάσεων, την διάρκεια της εργασίας, κ.ά., λέγοντας ενδεικτικά ότι «το 46% είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης και το 54% θέσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας», αλλά πρόσθεσε ότι απαιτείται η διερεύνηση κι άλλων παραγόντων για να αποτυπωθεί μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα και έφερε, ως παράδειγμα, τις καταγγελίες για το φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στην αγορά εργασίας, ορισμένοι εργοδότες να καταφεύγουν σε αθέμιτες πρακτικές για να καταβάλουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, δηλώνοντας εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης ως μερικώς απασχολούμενους, κ.α.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε και στα προγράμματα που τρέχει και θα τρέξει το επόμενο διάστημα ο ΟΑΕΔ και αφορούν τους ανέργους νέους ηλικίας 25 – 29 ετών (3.000) και ηλικίας 18 – 24 (10.000 θέσεις), προγράμματα για τους μακροχρόνια άνεργους και τους ανέργους άνω των 55 ετών, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών για μέλη Κοιν.Σε.Π., πρόσληψης ατόμων με αναπηρία σε ΚΥΣΠΕ, κ.α.

Τόνισε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν ο ΟΑΕΔ είχε «περιπέσει σε αναξιοπιστία» για «αναποτελεσματικές επιλογές» και «πελατειακής αντίληψης» πρακτικές, φέρνοντας ως παράδειγμα τα προγράμματα stage και πρόσθεσε ότι, επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης γίνεται προσπάθεια «ανάταξης» του ΟΑΕΔ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του οργανισμού για το οποίο είπε ότι για να υλοποιηθεί «πρέπει να αλλάξουν σχεδόν τα πάντα» και συγκεκριμένα ανέλυσε τρεις άξονες αλλαγών, που αφορούν την ηλεκτρονική και άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης προς τις επιχειρήσεις και την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής διαπροσωπικά και ομαδικά για τη στήριξη των ανέργων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.