Quantcast
ΕΒΙΚΕΝ: Εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της διακοψιμότητας - enikonomia.gr
share

ΕΒΙΚΕΝ: Εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της διακοψιμότητας

δημοσιεύτηκε:


«Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ μια συντεταγμένη συλλογική προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας αλλά και των επιχειρήσεων για να βγει επιτέλους η οικονομία και η κοινωνία από την ύφεση και την κρίση. Αυτή η προσπάθεια υπονομεύεται όταν μεμονωμένα συντεχνιακά ή επιχειρηματικά συμφέροντα προτάσσουν τη διατήρηση των απαράδεκτα υψηλών τιμών κερδοφορίας που εξασφάλισαν με κρατικές εγγυήσεις στο παρελθόν, με πρόσχημα τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των ΑΠΕ» υποστηρίζει η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με αφορμή τον διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά.

«Η ελληνική βιομηχανία έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί υπέρ της υγιούς ανάπτυξης της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» συμπληρώνει.

«Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει το διαγωνισμό για την ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών, με όριο στην ισχύ και τις τιμές, ούτως ώστε να υπάρχει λελογισμένη και το κυριότερο προγραμματισμένη ένταξη νέας φωτοβολταϊκής ισχύος στο σύστημα.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μηχανισμό διακοψιμότητας στη Γερμανία, με ισχύ έως και το 2022, υπογραμμίζοντας στην απόφασή της ότι «το μέτρο υποστηρίζει ακριβώς την ευστάθεια του συστήματος ιδιαίτερα σε αγορές όπου υπάρχει αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ».

Προκαλεί λοιπόν αλγεινή εντύπωση ότι στην Ελλάδα, μεμονωμένοι επιχειρηματικοί φορείς παραγωγών φωτοβολταϊκών, με εγγυημένες υψηλές αμοιβές, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον του μέτρου της διακοψιμότητας στη χώρα μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων και χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Κόπτονται άραγε για τις ΑΠΕ ή για τη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας τους αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε άλλους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας;

Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί επιβεβλημένη τη διερεύνηση της δυνατότητας για περαιτέρω περιορισμό των απαράδεκτα υψηλών τιμών που συνεχίζουν να απολαμβάνουν κατηγορίες εισοδηματιών-επενδυτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.