Quantcast
Αλλαγές στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ - enikonomia.gr
share

Αλλαγές στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές στο ειδικό καθεστώς καταβολής του υποκείμενου ΦΠΑ κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής προβλέπει το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή .

Ειδικότερα διευρύνονται οι υποκείμενοι που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό (με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ αντί των 500 χιλ.), επανακαθορίζεται ο τρόπος ένταξης και εξόδου από αυτό κ.λπ Συγκεκριμένα με τις προτεινόμενες διατάξεις αλλάζει ο Κώδικας ΦΠΑ για το ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής.

Ετσι σύμφωνα με τις διατάξεις επανακαθορίζεται το όριο του ετήσιου κύκλου εργασιών για το οποίο έχει εφαρμογή το ειδικό καθεστώς απόδοσης του φόρου, στα δύο εκατομμύρια (2.000.000) ευρώ, μετά και την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχετικού αιτήματος διαβούλευσης.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα και σε υποκειμένους με μεγαλύτερο κύκλο εργασιών, οι οποίες αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας λόγω καθυστέρησης των πληρωμών που γίνονται προς αυτές, να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς, ενώ ιδιαιτέρως μπορούν να ευνοηθούν από την ένταξη τους όσες εξ αυτών παρέχουν υπηρεσίες ή αγαθά προς το Δημόσιο.

Επιπλέον ορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ορίου αυτού, στην περίπτωση επιχειρήσεων που δεν έχουν λειτουργήσει για ένα πλήρες φορολογικό έτος. Επίσης δίνεται η δυνατότητα ανάκλησης της ένταξης με υποβολή αίτησης εξόδου έως την τελευταία ημέρα πριν την έναρξη της φορολογικής περιόδου για την οποία η ένταξη αυτή ισχύει, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα απεγκλωβισμού όσων εκ παραδρομής εντάσσονται σε αυτό. Παράλληλα δεν απαιτείται πλέον ο έλεγχος της υποβολής καταστάσεων πελατών – προμηθευτών κατά τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη, προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση των ενδιαφερομένων για ένταξη στο καθεστώς, καθώς προέκυψαν προβλήματα απόρριψης αιτημάτων λόγω μη εκπλήρωσης της συγκεκριμένης υποχρέωσης χωρίς να έχει ο ενδιαφερόμενος τέτοια υποχρέωση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.