Quantcast
Έντονη κριτική αμερικανικών funds για τη στάση του ΔΝΤ- Οι επαφές του Χαρίτση - enikonomia.gr
share

Έντονη κριτική αμερικανικών funds για τη στάση του ΔΝΤ- Οι επαφές του Χαρίτση

δημοσιεύτηκε:

“Ακατανόητη” χαρακτήρισαν εκπρόσωποι των αμερικανικών funds και των επενδυτικών τραπεζών με τους οποίους είχε επαφές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, τη στάση του ΔΝΤ, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος βρέθηκε στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στο 18ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν ως ρεαλιστικές, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ υπήρξε έντονη κριτική στη στάση του Ταμείου.

Ο αναπληρωτής υπουργός είχε και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Ελληνο-αμερικανούς επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει ή προτίθενται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το κλίμα, όπως αναφέρεται, ήταν πολύ καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έδειξαν σημαντικό ενδιαφέρον για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, που αφορούσαν τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο περιβάλλον για να υλοποιήσουν την επένδυσή τους.

Θεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν, τόσο με το φορολογικό πλαίσιο, όσο και με τη χωροταξική νομοθεσία, αλλά και με τους κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων και αφορούν νομοσχέδια, τα οποία είτε έχουν ήδη ψηφιστεί στη Βουλή, είτε νέα, που προετοιμάζονται να κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Κάτι που δείχνει ότι παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών και επενδυτικών σχημάτων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, τόσο από την παρουσίαση στο συνέδριο, όσο και από την πορεία των συναντήσεων που ακολούθησαν, σημειώνοντας ότι άκουσαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένα στοιχεία, ένα σαφή οδικό χάρτη προς την ανάπτυξη.

Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε, μάλιστα, από αρκετούς επενδυτές, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και ιδιαίτερα για την πρωτοποριακή πλατφόρμα του νέου Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds), το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). Ο κ. Χαρίτσης απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις, για το πώς ιδιώτες επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό. Στόχος, τόνισε, είναι η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το EIF, ενδεχομένως κι από άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμένα ιδιωτικά fund. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται, θα επενδύεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital).

Οι συναντήσεις, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, χαρακτηρίστηκαν από όλους τους συμμετέχοντες ως γόνιμες και εποικοδομητικές, ενώ έγινε σαφές ότι θα υπάρχουν και νέες συναντήσεις στην Αθήνα, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων που αυτή προσφέρει.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.