Quantcast
Λουφάκης: Η υπερφορολόγηση απειλεί και τις λίγες υγιείς επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Λουφάκης: Η υπερφορολόγηση απειλεί και τις λίγες υγιείς επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Απειλή για τη βιωσιμότητα “και των λίγων υγιών επιχειρήσεων, που έχουν απομείνει στην Ελλάδα”, αποτελεί η υπερφορολόγηση, με τη συνδρομή και των εισφορών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρ. Κυριάκο Λουφάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ζήτημα ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σήμερα.

Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, από το βήμα γεύματος εργασίας του ΣΕΒΕ, ο κ. Λουφάκης επεσήμανε: “Σήμερα, μέσω της φορολογίας και των εισφορών, τα στελέχη των επιχειρήσεων είναι αναγκασμένα να δίνουν στο κράτος τα δύο τρίτα του εισοδήματός τους. Αυτό οδηγεί στο brain drain”.

Μετέφερε την πεποίθηση των Βορειοελλαδιτών εξαγωγέων ότι ο τρόπος χρηματοδότησης στα επόμενα χρόνια θα πρέπει ν΄αλλάξει, παρεκκλίνοντας από την κλασική οδό του τραπεζικού δανεισμού.

“Η πρόσφατη δημιουργία του νέου ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών (“Ταμείο Συνεπενδύσεων”) για τη στήριξη καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι θετική. Τέτοια ταμεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα εργασιών και πολιτικών για την οικονομική ζωή της χώρας, εν μέρει ακόμη και στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των κόκκινων δανείων, που αν δεν λυθεί, ώστε να απελευθερωθούν πόροι, το τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να πάει μπροστά”, είπε χαρακτηριστικά.

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η βελτίωση της κατάστασης για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιδιωχθεί με την ενεργοποίηση τριών πυλώνων: πρώτον, με τον διαχωρισμό της έννοιας της επιχείρησης από την έννοια των μετόχων της (“να κάνουμε το παν για να διασωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, όχι για να επιβιώσουν οι μέτοχοί τους”). Δεύτερον, με την κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων σε βιώσιμες και μη, με προτεραιότητα τη στήριξη εξαγωγικών. Και, τρίτον, με την απομόνωση των “καθ΄ έξιν κακοπληρωτών”.

Επισήμανε, ωστόσο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την ανάγκη ταχείας αντιμετώπισης των παραπάνω θεμάτων, γιατί – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – “στο μεσοδιάστημα οι τράπεζες έχουν κατεβάσει τα μολύβια”. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στα προβλήματα που δημιουργεί η μη επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

“Στην περίοδο της κρίσης, οι αριθμός των επιχειρήσεων που κάνουν εξαγωγές αυξήθηκε κατά περίπου 25%, αλλά πάρα πολλές εξ αυτών κάνουν εξαγωγές χωρίς την κατάλληλη εμπειρία και πείρα. Η επιθυμία της κυβέρνησης να δημιουργήσει από το μηδέν ένα οn – line help desk για την καθοδήγηση αυτών των επιχειρηματιών μόνο κατασπατάληση πόρων αποτελεί, όταν μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνογνωσία του ΣΕΒΕ”, κατέληξε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.