Quantcast
Greenpeace: Ενεργειακή κρίση είναι ο ενεργοβόρος κτιριακός τομέας της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Greenpeace: Ενεργειακή κρίση είναι ο ενεργοβόρος κτιριακός τομέας της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Η ρίζα του προβλήματος της τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος είναι ότι περίπου 4.600.000 κατοικίες διαθέτουν ανεπαρκή ή καθόλου θερμομόνωση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια οικογένειες που μαστίζονται από την ενεργειακή φτώχεια να καταφεύγουν σε ανορθόδοξες και μη αποδοτικές μεθόδους θέρμανσης, διαπιστώνει η Greenpeace, τονίζοντας ότι «η πραγματική ενεργειακή κρίση της χώρας είναι ο ενεργοβόρος κτιριακός τομέας της χώρας». «Όταν 7 στα 10 νοικοκυριά ζουν σε “τρύπια” κτίρια, δεν υπάρχει ανεπάρκεια ισχύος, αλλά ανεπάρκεια ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιριακού τομέα και πολιτικής βούλησης», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να στραφεί αποφασιστικά σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, με έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και να κλείσει τα αυτιά στις φωνές που θέλουν να λύσουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας την ίδια λογική που το δημιούργησε. Σημειώνεται ότι επί συνόλου 6.371.901 κατοικιών, οι 2.903.594 -ποσοστό 45,6%- είναι χωρίς κανένα απολύτως είδους θερμομόνωσης, ενώ 1.655.254 κατοικίες (ποσοστό 25,9%) έχουν απλώς διπλά τζάμια, χωρίς δηλαδή μόνωση τοίχων.

«Ακόμα και αν κατασκευάζονταν όλες οι λιγνιτικές μονάδες του κόσμου στην Ελλάδα, τα ελληνικά νοικοκυριά δεν θα ζεσταίνονταν περισσότερο. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θα εξακολουθούσαν να σπαταλούν ενέργεια για να θερμάνουν τρύπια κτίρια ή να καίνε ξύλα σε μη αποδοτικές εστίες για να ζεσταθούν, με σοβαρές επιπτώσεις στο ενεργειακό σύστημα ή την ποιότητα του αέρα», δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η λογική της κατασκευής νέων ρυπογόνων και ακριβών μονάδων για να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες λίγων ημερών είναι η λογική που μας οδήγησε στην κρίση και το μόνο που θα πετύχει είναι να βουλιάξει τη χώρα ακόμα βαθύτερα, όχι να λύσει το πραγματικό πρόβλημα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων της ΔΕΗ, ο κόσμος παγώνει και θα εξακολουθεί να παγώνει στα σπίτια του», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου.

Σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, με δεδομένο ότι οι θερινές αιχμές πλέον έχουν εξαλειφθεί λόγω της αυξημένης παραγωγής των φωτοβολταϊκών συστημάτων και ότι η νέα πραγματικότητα θέλει τις ενεργειακές αιχμές να εμφανίζονται τις απογευματινές και βραδινές ώρες του χειμώνα, η ουσιαστική προσέγγιση του ζητήματος προϋποθέτει κατ’ αρχάς την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος. Δυστυχώς όμως, προηγούμενες σχετικές προσπάθειες περιορίστηκαν σε ημίμετρα ή μέτρα αποσπασματικού χαρακτήρα, όπως το «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», με στόχο μόλις 30.000 νοικοκυριά.

Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει αποφασιστικά μαζικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού τομέα, όπως η επίκαιρη πρόταση, η οποία ανακατανέμει υφιστάμενους πόρους στην επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, με έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Επιπλέον, καλεί τη ΔΕΗ να επενδύσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό στην εξοικονόμηση ενεργείας, με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα και να εγκαταλείψει οριστικά κάθε σχέδιο για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων.

Το πρόγραμμα της Greenpeace προτείνει άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα που εκμεταλλεύονται διαθέσιμους και υπαρκτούς πόρους, αξιοποιώντας το πραγματικό εθνικό καύσιμο της χώρας: το τεράστιο δυναμικό που διαθέτει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή αποδοτικότητα.

Τα προσδοκώμενα οφέλη έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αναβάθμιση 700.000 κτιρίων, μέσω της οποίας κάθε νοικοκυριό αναμένεται να εξοικονομήσει 1.000 ευρώ ετησίως. Συνολικά αναμένεται να εξοικονομηθούν περί τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 35.000 νέες θέσεις εργασίας ετησίως. Τέλος, προτείνεται η δωρεάν εγκατάσταση 300.000 φωτοβολταϊκών σε φτωχά νοικοκυριά, που θα καλύπτουν το 70% των ενεργειακών αναγκών τους ετησίως, μειώνοντας συνολικά τους ετήσιους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα κατά 10%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.