Quantcast
ΣΕΦ: Άρση δασμών σε φωτοβολταϊκά κινεζικής προέλευσης - enikonomia.gr
share

ΣΕΦ: Άρση δασμών σε φωτοβολταϊκά κινεζικής προέλευσης

δημοσιεύτηκε:

Την άρση των δασμών σε φωτοβολταϊκά πλαίσια κινεζικής προέλευσης ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Όπως εξηγεί στην επιστολή του, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2013 για επιβολή δασμών σε φωτοβολταϊκά πλαίσια κινεζικής προέλευσης με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα και τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.

Επισημαίνει δε ότι η άμεση άρση των δασμών στα εν λόγω φωτοβολταϊκά πλαίσια (οι δασμοί λήγουν τυπικά τον Μάρτιο του 2017) θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για τους καταναλωτές και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

«Το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε μία λάθος απόφαση επιβάλλοντας δασμούς σε φωτοβολταϊκά πλαίσια κινεζικής προέλευσης. Η απόφαση αυτή ελήφθη για να προστατευτεί υποτίθεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία. Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα και η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, κάτι που επιβαρύνει τελικά τους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω των δασμών, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια κοστίζουν κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. 37% περισσότερο από τις τιμές spot στη διεθνή αγορά.

Είναι προφανές ότι η άρση της επιβολής των δασμών θα μειώσει περαιτέρω τις τιμές προσφορών των συμμετεχόντων στους δημόσιους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων, με τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. και το Ν.4414/2016, κατακυρώνονται τα νέα προς υλοποίηση φωτοβολταϊκά έργα.

Στις 26/1/2017, τα κράτη-μέλη καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί το ατυχές αυτό καθεστώς ή όχι. Εκ μέρους των άμεσα ενδιαφερομένων εταιριών (τα συμφέροντα των οποίων λανθασμένα υποτίθεται ότι εξυπηρετεί η απόφαση της Ε.Ε.), σας καλούμε να υποστηρίξετε την άμεση άρση των δασμών σε φωτοβολταϊκά πλαίσια κινεζικής προέλευσης (οι δασμοί λήγουν τυπικά τον Μάρτιο του 2017 και δεν πρέπει να συνεχιστεί η επιβολή τους με νέα απόφαση).

Κάτι τέτοιο θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για τους καταναλωτές και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η θέση μας αυτή υποστηρίζεται από εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και από το συλλογικό φορέα εκπροσώπησης του κλάδου των φωτοβολταϊκών SolarPower Europe, στον οποίο συμμετέχει ο Σύνδεσμός μας».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.