Quantcast
Στο 11,35% η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ - enikonomia.gr
share

Στο 11,35% η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Με απορρόφηση 28% το πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης του ΕΣΠΑ κάνει ρελάνς στα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που στα τέλη του 2016 εμφανίζουν τη μικρότερη απορρόφηση, μόλις 7,2%.

Η συνολική απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το 2016 διαμορφώνεται στο 11,35%, υπερκαλύπτοντας τον στόχο.

Αυτό προκύπτει τόσο από τα επίσημα στοιχεία για τον ρυθμό απορρόφησης του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και από την εξέλιξη των προγραμμάτων για την επιχειρηματικότητα που έχει προκηρύξει το υπουργείο Οικονομίας, η αξιολόγηση των οποίων εμφανίζει σημαντική καθυστέρηση.

Πρόκειται για τις τέσσερις δράσεις, «Ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», «Νεοφυή επιχειρηματικότητα», «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», που έχουν προκηρυχθεί από τις αρχές του 2016 και οι αξιολογήσεις τους εκκρεμούν ακόμη.

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση των προγραμμάτων αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομίας στην υπερφόρτωση του πληροφοριακού συστήματος κεντρικών ενισχύσεων, από το οποίο περνούν υποχρεωτικά πλέον όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Μεταξύ αυτών και τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, που όπως δείχνουν τα στοιχεία για το ΕΣΠΑ έχει με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης, προωθώντας μαζικές προκηρύξεις έργων.

Από τις δράσεις του προγράμματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας η πρώτη, δηλαδή η «Ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», είναι η μόνη για την οποία έχει ολοκληρωθεί η προσωρινή αξιολόγηση των 16.500 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, αλλά απομένει η υποβολή και αξιολόγηση του φυσικού φακέλου των αιτούντων, κάτι που θα απαιτήσει ακόμη χρόνο.

Σε εξέλιξη είναι επίσης η αξιολόγηση 5.262 αιτήσεων που υποβλήθηκαν για τη «Νεοφυή Επιχειρηματικότητα» και τα αποτελέσματα αναμένονται τον Φεβρουάριο, ενώ σε αναμονή είναι οι 9.577 επενδυτικές προτάσεις της δράσης «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων».

Αντίστοιχα στην ουρά είναι τα 2.552 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στη δράση για την «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», με συνέπεια να πρέπει να δοθεί μάχη με τον χρόνο, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να προλάβουν την τουριστική περίοδο και τα χρήματα να φτάσουν στους δικαιούχους.

Στην κάλυψη πάντως δαπανών ύψους 234 εκατ. ευρώ του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να απορροφηθεί και η προκαταβολή που είχε δοθεί από την Ε.Ε. στα τέλη του 2015, συνέβαλε και η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) στα τέλη του 2016. Η χώρα μας διέθεσε για τη δημιουργία του Ταμείου περί τα 200 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, ενώ η συμμετοχή της ΕΤΕπ φθάνει τα 60 εκατ. ευρώ. Η Ε.Ε. σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πρακτική προηγούμενων χρόνων μέσω των οποίων οι κυβερνήσεις δέσμευαν κοινοτικά χρήματα σε αντίστοιχα επενδυτικά εργαλεία, προκειμένου να εμφανίσουν υψηλή απορρόφηση στα κοινοτικά προγράμματα, αναγνωρίζουν σε πρώτη φάση μόνο το 25% του ποσού που δεσμεύεται. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να διασφαλιστεί ότι τα ταμεία αυτά δεν θα χρησιμοποιούνται για να «παρκάρονται» κοινοτικά χρήματα.

Το υπουργείο Οικονομίας στηρίζει σημαντικές ελπίδες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην ενεργοποίηση του EquiFund, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο διαρθρώνεται σε τρία υποταμεία για επενδύσεις στους τομείς:

• Ερευνας και καινοτομίας.
• Γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια.
• Γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.