Quantcast
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης της Βαρσοβίας - enikonomia.gr
share

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης της Βαρσοβίας

δημοσιεύτηκε:

Σε δημόσια διαβούλευση ανάρτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση του συμβουλίου της Ευρώπης για «τη νομιμοποίηση, ανίχνευση, κατάσχεση και δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» που υπογράφηκε στη Βαρσοβία στις 16 Μαΐου 2005.

Η επικύρωση της σύμβασης της Βαρσοβίας, αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο να κατάσχουν και να δημεύουν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες κ.ά..

Σύμφωνα με την εν λόγω σύμβαση, τα συμβαλλόμενα κράτη πρέπει να νομοθετήσουν έτσι, ώστε να είναι εφικτή η ανίχνευση και η άμεση κατάσχεση και δήμευση των παράνομων προϊόντων εγκλήματος ή περιουσιακών στοιχείων, όταν η αξία τους είναι ισοδύναμη με αυτά.

Παράλληλα, θα πρέπει να νομοθετηθούν τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε οι δικαστικές και οι άλλες αρμόδιες αρχές, να διατάσσουν την παράδοση των κατασχεμένων τραπεζικών, οικονομικών και εμπορικών αντικειμένων – και να συγκροτηθεί ένα σύστημα αποτροπής νομιμοποίησης βρώμικου χρήματος.

Ακόμη, με το νομοσχέδιο επέρχονται σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τροποποιήσεις σε άρθρα του Ποινικού Κώδικα, όπως και σε διαφόρους νόμους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.