Quantcast
Νεφελούδης: Υπάρχει συστράτευση με τα συνδικάτα της Ιταλίας για τα εργασιακά δικαιώματα - enikonomia.gr
share

Νεφελούδης: Υπάρχει συστράτευση με τα συνδικάτα της Ιταλίας για τα εργασιακά δικαιώματα

δημοσιεύτηκε:

Σειρά επαφών με συνδικάτα και κινήματα του χώρου της Αριστεράς είχε στη Ρώμη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, οι οποίες, όπως τόνισε απαντώντας σε ερώτηση τού Αθηναϊκού Πρακτορείου, πρόκειται για συνεργασίες που εντάσσονται στη στενότερη επαφή και δράση όλων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Στην ερώτηση ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος της κοινής αυτής δράσης ο κ. Νεφελούδης απάντησε:

«Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησής είναι να ενισχύσει την συνεργασία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκουν στον Νότο. Και πολύ περισσότερο να ενισχύσουμε, παράλληλα, τη συνεργασία των κομμάτων και των κινήσεων που ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς. Σε αυτή τη στρατηγική συμπεριλαμβάνεται η παρουσία μου στην Ιταλία, όπου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τα συνδικάτα της χώρας. Έχουμε κοινές δράσεις σε πάρα πολλά επίπεδα, οι οποίες αφορούν, πρώτα απ΄ όλα, τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις».

Με αναφορά στις εργασιακές σχέσεις και στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο γγ του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης, προσέθεσε:

«Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης αναζητούμε την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής κανονικότητας. Αυτό, δηλαδή, που αναζητούμε και στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, είναι να μπορέσουν να εφαρμοσθούν και στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις εργασιακές σχέσεις. Είναι μια, βασικής σημασίας, κοινή συστράτευση, και με τα συνδικάτα της Ιταλίας. Νομίζω ότι αποτελεί το αυτονόητο να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και σε μια ουσιαστικότερη ευημερία, στον ζωτικό χώρο της εργασίας».

Σε σχέση, δε, με τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα εργασιακά, ο κ. Νεφελούδης θέλησε να υπογραμμίσει:

«Από την μία υπάρχουν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και από την άλλη η πραγματικότητα, η ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σε όλη τη φάση της διαπραγμάτευσης ενισχυθήκαμε ιδιαίτερα από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποσύνδεσε τις ομαδικές απολύσεις από την κρίση, είπε ότι πρέπει να υπάρχει μια δημόσια αρχή στην οποία θα συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι και θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις, και ένα κοινωνικό κράτος το οποίο να μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Και το ΔΝΤ δεν σέβεται ούτε καν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν τις λαμβάνει υπόψη του. Πρόκειται για μεγάλη αντίφαση, που προσπαθούμε να επιλύσουμε κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, τέλος, τάχθηκε, σε ευρύτερο επίπεδο, κατά των απαιτήσεων του ΔΝΤ για υιοθέτηση «προληπτικών μέτρων» που να αφορούν την περίοδο μετά το 2018 και υπογράμμισε:

«Η εκ των προτέρων υιοθέτηση μέτρων είναι αντισυνταγματική, είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει πουθενά, και η απαίτηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία έχει σημάδια θετικής ανάκαμψης. Όταν το πλεόνασμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές προβλέψεις, και υπάρχει πρόβλεψη ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, οι δείκτες είναι σαφείς».

«Δεν είναι λοιπόν, οικονομικό, και ούτε δημοσιονομικό το θέμα στην Ελλάδα. Έχω την εκτίμηση ότι πρόκειται μόνον για μορφή πολιτικής πίεσης», κατέληξε ο κ. Νεφελούδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.