Quantcast
Ρουμελιώτης: Κίνδυνος για 4ο μνημόνιο αν δεν βγούμε στις αγορές ως το 2018 - enikonomia.gr
share

Ρουμελιώτης: Κίνδυνος για 4ο μνημόνιο αν δεν βγούμε στις αγορές ως το 2018

δημοσιεύτηκε:

“Είναι συμφέρον για την Ελλάδα να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 20 Φλεβάρη” τόνισε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και πρόεδρος της τράπεζας Αττικής υποστήριξε πως “ίσως χρειαστεί να δώσει η ελληνική κυβέρνηση κάποιες εγγυήσεις στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι”, αλλά είπε πως δεν πρέπει να νομοθετηθούν από τώρα μέτρα για το 2019, καθώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο”.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην εμπλοκή των διαπραγματεύσεων τόνισε ότι “έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση πριν από το κλείσιμο μιας διαπραγμάτευσης με την κάθε πλευρά να προβάλει τις πιο ακραίες θέσεις της προκειμένου να κερδίσει ό, τι μπορεί περισσότερο στο τέλος της διαπραγμάτευσης”.
“Δεν με ξαφνιάζει ούτε η σκληρή γραμμή Σόιμπλε, ούτε οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, ούτε και η στάση της Ελλάδας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουμελιώτης, ενώ προέβλεψε πως θα υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση σύντομα.
Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ τόνισε επιπλέον πως περιμένει από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας μια σαφή δήλωση, μια δέσμευση προς το ΔΝΤ ότι θα προχωρήσουν σε μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, του “παγώματος” πληρωμής των τόκων, μια ρύθμιση που θα οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Ρουμελιώτης δήλωσε απογοητευμένος από την αντιφατική στάση του ΔΝΤ, το οποίο από τη μία πλευρά αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έπιασε τους στόχους και ότι η απότομη δημοσιονομική προσαρμογή επέφερε απότομη απομείωση των εισοδημάτων των πολιτών, αλλά από την άλλη επιμένουν να ζητούν επιπλέον μέτρα.
“Πρόκειται για μια αντίφαση που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι” σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας Αττικής. Ο ίδιος είπε πως αν ήταν στη θέση του πρωθυπουργού θα έκλεινε την αξιολόγηση με την προϋπόθεση πως θα λάμβανε μια δέσμευση για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.
Κλείνοντας ο κ. Ρουμελιώτης είπε ότι αν δεν βγούμε στις αγορές του 2018, τότε υπάρχει κίνδυνος για 4ο μνημόνιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.