Quantcast
Το μέγεθος του Δημοσίου στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες- Μύθοι και αλήθειες - enikonomia.gr
share

Το μέγεθος του Δημοσίου στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες- Μύθοι και αλήθειες

δημοσιεύτηκε:

Τον μύθο του διογκωμένου ελληνικού Δημοσίου έρχονται να καταρρίψουν τα στοιχεία διεθνών οργανισμών, έτσι όπως δημοσιεύονται στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», καθώς η συζήτηση περί Δημοσίου είναι θέμα της προεκλογικής ατζέντας στο Παρίσι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι Ελλάδα διαθέτει από τους μικρότερους δημοσίους τομείς στην Ευρώπη και παγκοσμίως, μόλις 7,8% του ενεργού πληθυσμού, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν διπλάσιο ή ακόμη και τριπλάσιο δημόσιο τομέα.



Ξεκινώντας από τα στοιχεία (σσ του ΟΟΣΑ) που δημοσιεύει η εφημερίδα «Le Parisien», τον μικρότερο δημόσιο τομέα διαθέτει η Ιαπωνία, με μόλις 6,7% του ενεργού πληθυσμού και ακολουθεί η Ελλάδα με 7,9% του ενεργού πληθυσμού. Από εκεί και πέρα, η Γερμανία είναι στο 9,6%, η Ισπανία στο 12,3%, η Ιταλία στο 14,3%. Λίγο πιο πάνω, οι ΗΠΑ με 14,6%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 17,4% και η Γαλλία στο 21,9%. Στην κορυφή του πίνακα, δύο σκανδιναβικές χώρες, η Σουηδία με 26,2% και η Νορβηγία με 29,3%.

Τα στοιχεία αυτά, δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, «έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα της προηγούμενης κυβέρνησης περί διογκωμένου δημόσιου τομέα», ενώ αναφέρεται παραλλήλως και στις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης για «αποκατάσταση του δημόσιου τομέα και του κύρους της δημόσιας διοίκησης».
«Tο συμπέρασμα που προκύπτει από το δημοσίευμα της εφημερίδας “Le Parisien” πως το ποσοστό των εργαζομένων στο δημόσιο στη χώρας μας είναι από τα χαμηλότερα» συνεχίζει στη δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη, «ταυτίζεται πλήρως με τη δική μας εκτίμηση περί υποστελέχωσης και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα της προηγούμενης κυβέρνησης περί διογκωμένου δημόσιου τομέα».

«Ένας-ένας οι μύθοι που είχαν καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, προκειμένου να χτυπηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, καταρρέουν», δηλώνει από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ «σήμερα καταρρέει και ο μύθος περί δήθεν “διογκωμένου” Δημοσίου στη χώρα μας, τον οποίον συντηρούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες “υπόσχονται” ότι θα λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας με περαιτέρω περιορισμό του Δημοσίου. Ο έσχατος λαϊκισμός!».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.