Quantcast
«Χαμηλοί τόνοι» από τους προμηθευτές για την τρίτη δημοπρασία NOME - enikonomia.gr
share

«Χαμηλοί τόνοι» από τους προμηθευτές για την τρίτη δημοπρασία NOME

δημοσιεύτηκε:

Διαφορετικό σκηνικό σε σχέση με την προηγούμενη (δεύτερη κατά σειρά και πρώτη του έτους) δημοπρασία ρεύματος τύπου NOME, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις 26 Απριλίου όταν και θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά δημοπρασία από εφαρμογής του μέτρου.

Η ποσότητα είναι ίδια με την προηγούμενη 145 MW/h, όπως άλλωστε και η τιμή εκκίνησης. Ωστόσο όλοι οι παράγοντες του χώρου με τους οποίους συνομίλησε το energypress εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να δούμε τον ανταγωνισμό που υπήρξε τον Ιανουάριο, όταν πραγματοποιήθηκαν περί τα 2200 «χτυπήματα» και οι τιμές έκλεισαν πάνω από τα 41 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και συγκεκριμένα από 41,05 έως 41,14 ευρώ.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους διατυπώνονται οι εκτιμήσεις αυτές είναι δύο:

Πρώτον, η αβεβαιότητα στον κλάδο της προμήθειας είναι μεγάλη, στο βαθμό που δεν έχει οριστικοποιηθεί το πώς θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής το σύστημα των NOME. Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που συνεχίζει να υπάρχει σχετικά με τη «χρέωση προμηθευτή» αλλά και το νέο καθεστώς των ΑΔΙ, οι εταιρείες προμήθειας κρατάνε συντηρητικό προφίλ και δεν βγαίνουν επιθετικά για την προσέλκυση πελατών.

Δεύτερον, κάποιες εταιρείες έχουν αγοράσει στις προηγούμενες δημοπρασίες μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που μπορούσαν (ή προσδοκούσαν να μπορούν) να προωθήσουν στη λιανική. Στην πράξη αποδείχτηκε ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, η απόκτηση όγκων είναι μια απαιτητική υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσότητες ρεύματος από τα NOME «βγήκαν» προς πώληση στη δευτερογενή αγορά, γεγονός που οδήγησε, σταδιακά, στο να πωλούνται με discountσε σχέση με την τιμή απόκτησης.

Τα δεδομένα αυτά κάνουν τα στελέχη της αγοράς να θεωρούν ότι η δημοπρασία της 26ης Απριλίου θα προσομοιάζει περισσότερο με την πρώτη δημοπρασία του Οκτωβρίου 2016, όταν «βγήκαν» 460MW/h και οι τιμές διαμορφώθηκαν κοντά στην τιμή εκκίνησης (37,37 ευρώ/MWh) φτάνοντας κατά μέγιστο στα 37,5 ευρώ/MWh.
Ας σημειωθεί ότι η τρίτη και η τέταρτη δημοπρασία του έτους θα πραγματοποιηθούν με νέα τιμή εκκίνησης που θα διαμορφωθεί με βάση τον επανυπολογισμό που θα κάνει η ΡΑΕ τον Ιούνιο και, με βάση τα τωρινά δεδομένα θα είναι χαμηλότερη. Άγνωστο επίσης είναι ποιές ποσότητες θα συμφωνηθούν με την τρόικα για την τρίτη και τέταρτη δημοπρασία, ως αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.

ΠΗΓΗ: energypress

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.