Quantcast
Την Τετάρτη η νέα δημοπρασία ΝΟΜΕ - enikonomia.gr
share

Την Τετάρτη η νέα δημοπρασία ΝΟΜΕ

δημοσιεύτηκε:

Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η νέα δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας, με το ενδιαφέρον της αγοράς να είναι σχετικά περιορισμένο ενόψει της αναμενόμενης πτώσης των τιμών στις επόμενες δημοπρασίες εντός του 2017.

Η ποσότητα που θα δημοπρατηθεί ανέρχεται σε 145 MW/h, ενώ η τιμή εκκίνησης είναι τα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δημοπρασία, τον περασμένο Ιανουάριο, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και με την τιμή χονδρικής (ΟΤΣ) να έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση, είχε εκδηλωθεί έντονος ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφωθεί στα 41,04 – 41,1 4 ευρώ.
Αυτό το σκηνικό, πάντως, δεν αναμένεται να επαναληφθεί την Τετάρτη, καθώς, συν τοις άλλοις, η αγορά αναμένει την τελική συμφωνία του ΥΠΕΝ με τους θεσμούς για την αύξηση των ποσοτήτων Η/Ε στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Επιπλέον, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα και ο επικεφαλής της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, μέσα στο επόμενο διάστημα θα επανακαθοριστούν τα κριτήρια για τη διαμόρφωση της τιμής εκκίνησης στις επόμενες δύο δημοπρασίες του 2017.
Εκτίμηση της αγοράς είναι ότι και με βάση τις τρέχουσες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (πέριξ των 4,5 ευρώ ο τόνος στην spot αγορά), η τιμή εκκίνησης θα είναι περίπου 3 με 4 ευρώ χαμηλότερη από τα 37,37 ευρώ/MWh.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.