Quantcast
Το μεγάλο πλεόνασμα δεν σημαίνει λήξη της κρίσης προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ - enikonomia.gr
share

Το μεγάλο πλεόνασμα δεν σημαίνει λήξη της κρίσης προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ

δημοσιεύτηκε:

“Μήνυμα” με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων έστειλε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας. Στην ομιλία του σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), υποστήριξε πως “αν παρερμηνευθεί η επίτευξη του πλεονάσματος για την τρέχουσα χρονιά ως λήξη της κρίσης στην ελληνική οικονομία θα είναι βαρύ λάθος και όχι το πρώτο ανάλογο που θα γίνεται κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των προγραμμάτων προσαρμογής”.

Ο κ. Βέττας τόνισε ότι “οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας μπορούν να θεωρηθούν θετικές” και πρόσθεσε ότι όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές υπάρχουν ασφαλώς ευκαιρίες, με βάση τη σημερινή σταθεροποίηση, όμως και σημαντικοί λόγοι για απουσία κάθε ίχνους εφησυχασμού”.

Αναφερόμενος στις κύριες προκλήσεις εστίασε, μεταξύ άλλων, στη στροφή του παραγωγικού υποδείγματος, αλλά και στις τεχνολογικές εξελίξεις που θα επιφέρουν πίεση σε δυο από τους κύριους τομείς, οι οποίοι στήριξαν την απασχόληση στο παρελθόν και διεκδικούν σημαντικό μέρος της προσοχής του τραπεζικού συστήματος: τις κατασκευές, όπου η έμφαση μετατίθεται από την κατασκευή νέων κατοικιών για Έλληνες και το λιανικό εμπόριο, όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες δημιουργούν ευκαιρίες αλλά και πολύ μεγάλες προκλήσεις.

Επίσης αναφέρθηκε στη στροφή σε εξωστρεφή και καινοτόμα επιχειρηματικότητα που προϋποθέτει επίσης μια νέα σχέση με τον δημόσιο τομέα και το κράτος. Αυτό σχετίζεται και με έναν νέο σχεδιασμό του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν πολυτέλεια αλλά ουσιώδεις προϋποθέσεις για την ουσιαστική έξοδο στις αγορές, όσο και για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη τόνισε ο κ. Βέττας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.