Quantcast
Έκρηξη στα χρέη: Οφειλές 117 δισ. σε εφορίες και Ταμεία - «Καταιγίδα» κατασχέσεων - enikonomia.gr
share

Έκρηξη στα χρέη: Οφειλές 117 δισ. σε εφορίες και Ταμεία – «Καταιγίδα» κατασχέσεων

δημοσιεύτηκε:

Τα χρέη «πνίγουν» σχεδόν έναν στους δύο φορολογούμενους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις μετά τα απανωτά φορολογικά χτυπήματα και τις περικοπές που έχουν δεχθεί τα εισοδήματά τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία», ενδεικτικό είναι ότι τον Μάρτιο, που είναι ένα μήνας χωρίς βαριές φορολογικές υποχρεώσεις, έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 658 εκατ. ευρώ.

Έτσι, από την αρχή του έτους τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη άγγιξαν τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα επιβλήθηκαν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε 50.399 οφειλέτες.

Συνολικά, έως το τέλος Μαρτίου 889.455 φορολογούμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων, καθώς κατά μέσο όρο, κάθε εργάσιμη μέρα διατάσσονται 800 νέες κατασχέσεις.

Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.623.306 οφειλέτες, ενώ σύμφωνα με το μνημόνιο, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει τουλάχιστον 925.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Συνολικά οι οφειλές των πολιτών στην εφορία ξεπερνούν τα 94 δισ. ευρώ.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στα Ταμεία, με τις οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές και πρόστιμα να αγγίζουν, τον μήνα Μάρτιο, τα 22,5 δισ. ευρώ, έναντι 17, 5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι οφειλέτες, που το 2016 έφθαναν τους 314.917, έως το τέλος Μαρτίου είχαν διπλασιαστεί (619.768).

Όπως, βέβαια, επισημαίνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, οι περισσότερες οφειλές είναι παλαιές, εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα και ο διαχωρισμός όσων θεωρούνται ως «ανεπίδεκτων είσπραξης» είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαχείριση του χρέους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.