Quantcast
Αναπτυξιακά συνέδρια και στις 13 Περιφέρειες ανακοίνωσε ο Παπαδημητρίου - enikonomia.gr

Αναπτυξιακά συνέδρια και στις 13 Περιφέρειες ανακοίνωσε ο Παπαδημητρίου

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς να συμβάλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν αναπτυξιακά συνέδρια και στις 13 περιφέρειες, με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων αλλά και των ενδιαφερόμενων πολιτών ώστε η αναπτυξιακή στρατηγική να αποτελέσει προϊόν συνδιαμόρφωσης και όχι σχέδιο αποφασισμένο «εκ των άνω», χωρίς την πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία εκείνων που θα κληθούν να την εφαρμόσουν.

«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης και ταυτόχρονα δόμηση νέων δυναμικών πλεονεκτημάτων», τόνισε ο υπουργός κατά τις κεντρικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Φλώρινα και στην Κοζάνη. «Σε αυτή την προσπάθεια είναι απόλυτα απαραίτητη η συμβολή και των 13 περιφερειαρχών, δημάρχων και τοπικών φορέων καθώς και πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας να ανοίξει άμεσα ο διάλογος για τις προτάσεις που πρέπει να διατυπωθούν με στόχο τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.

Οι κεντρικοί πυλώνες γι’ αυτό το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, διευκρίνισε ο κ. Παπαδημητρίου, είναι η υιοθέτηση καινοτόμων διαδικασιών, η στροφή σε υπηρεσίες και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, η αποτελεσματική ενσωμάτωση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και η δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάδων επιχειρήσεων (clusters). Βασικοί στόχοι της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι η μείωση της ανεργίας, η ενίσχυση της απασχόλησης, η προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων, η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και η εξεύρεση νέων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Παπαδημητρίου είχε την ευκαιρία να εγκαινιάσει τη 42η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς και να ενημερωθεί για τις προοπτικές του κλάδου από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το 2017 είναι το πρώτο πραγματικά έτος εξόδου από την οικονομική κρίση, που ταλαιπώρησε επί οκτώ ολόκληρα χρόνια τη χώρα, η πρώτη χρονιά ανάπτυξης της οικονομίας και ότι «αυτό δεν είναι ευχολόγιο, αλλά βεβαιότητα». Ειδικά για τον κλάδο, τόνισε ότι η ελληνική Πολιτεία είναι αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αναγέννηση της γουνοποιίας, συμβάλλοντας με όσα κίνητρα συμμετοχής στα προγράμματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει, μέσω των ΕΣΠΑ, του Αναπτυξιακού Νόμου, της σύστασης του «Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας» (ΤΑΔΥΜ), καθώς και με τη θέσπιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης επιχειρηματικών χρεών, με την παροχή στήριξης στην διοργάνωση κλαδικών εκθέσεων, την εκπαίδευση σε εξαγωγική τεχνογνωσία, τα προγράμματα κατάρτισης-επανεκπαίδευσης των ανέργων, και την προώθηση των διακρατικών σχέσεων και εμπορικών συμφωνιών.

Στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφθηκε την Φλώρινα όπου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Στέφανο Μπίρο, με τον οποίο συζήτησε την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης και τα κίνητρα που παρέχονται για την ανάπτυξη της περιοχής, με την αναβίωση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του τουρισμού και την «επόμενη ημέρα» της ΔΕΗ. Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινήθηκε και η συνάντηση του υπουργού με τον δήμαρχο Φλώρινας, Γιάννη Βοσκόπουλο, ο οποίος εστίασε στις προσπάθειες του δήμου να απεξαρτηθεί σταδιακά από τον λιγνίτη, εφαρμόζοντας πρόγραμμα τηλεθέρμανσης. Ο κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββα Σαπαλίδη, με τον οποίο συζήτησε τις δυνατότητες που έχει η πόλη να αποτελέσει επενδυτικό πόλο των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, με επίκεντρο τα αγροδιατροφικά προϊόντα στα οποία έχει διακριθεί επανειλημμένα.

Την Παρασκευή, ο υπουργός μετέβη στην Πτολεμαΐδα όπου ξεναγήθηκε στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών σε ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα της χώρας, από τον επόπτη παρακολούθησης του έργου από την πλευρά της ΔΕΗ, Μιχάλη Δερβενιωτάκη. Στην Πτολεμαΐδα, επίσης, συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, Σάββα Ζαμανίδη, με τον οποίο συμφώνησε ότι στόχος είναι να μην υπάρξει στο μέλλον μονοδιάστατη ανάπτυξη στην περιοχή αλλά να αναπτυχθούν όλοι οι παραγωγικοί τομείς ισόρροπα.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας στη Δυτική Μακεδονία, ήταν η Κοζάνη, όπου ο υπουργός Οικονομίας είχε συνάντηση με τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής από τον πρόεδρο Κώστα Κυριακίδη, ειδικά σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά του κατά κεφαλήν ΑΕΠ που εμφανίζει η περιοχή, λόγω παρουσίας της ΔΕΗ. Ο υπουργός ανέφερε ότι παρόμοια προβλήματα με πλασματικό ποσοστά του ΑΕΠ έχουν και άλλες περιφέρειες της χώρας και σημείωσε ότι «το θέμα προσκρούει στην νομοθεσία της ΕΕ που ισχύει για όλα τα κράτη μέλη», προσθέτοντας ότι το πρόβλημα το έχει θέσει στην αρμόδια Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνα Κρέτσου.

Ακολούθησε επίσκεψη στο δημαρχείο Κοζάνης, όπου ο υπουργός ενημέρωσε τον δήμαρχο της πόλης, Λευτέρη Ιωαννίδη ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς το φορολογικό καθεστώς που ισχύει δεν ευνοεί την ανάπτυξή τους και επισήμανε ότι «άμεσος στόχος είναι να σταματήσουμε την εκροή επιστημονικού δυναμικού από τη χώρα».

Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.