Quantcast
Περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα θέλει το ΔΝΤ σύμφωνα με το Reuters - enikonomia.gr
share

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα θέλει το ΔΝΤ σύμφωνα με το Reuters

δημοσιεύτηκε:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους πιστωτές να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αναφέρει  δημοσίευμα του Reuters.

Το ΔΝΤ εκτιμά  ότι τα μέτρα ελάφρυνσης, ή τουλάχιστον μια ξεκάθαρη υπόσχεση σήμερα, θα συμβάλλουν ώστε  γνα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, ιδίως αν η χώρα, της οποίας το χρέος φτάνει το 180% του ΑΕΠ, είναι να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος.

Αλλά η Γερμανία και άλλες βόρειες ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν ότι εάν η Ελλάδα έχει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για αρκετό χρονικό διάστημα, μπορεί να μην χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση στο χρέος της, ιδίως με τα υφιστάμενα πολύ φθηνά δάνεια να εξοικονομούν 8 δισ. ευρώ ή το 4,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το Reuters  το ΔΝΤ θέλει περισσότερες λεπτομέρειες σήμερα. Για παράδειγμα θέλει να μάθει για πόσα χρόνια η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επεκτείνει τον ορίζοντα λήξης των ελληνικών ομολόγων, ακόμα και εάν αυτό γίνεται μόνο σε ένα πιθανό εύρος.

“Τα μέτρα ανακούφισης του χρέους δεν θα πρέπει να εξειδικευτούν μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ή να παραδοθούν πριν το τέλος του προγράμματος”, αναφέρει αξιωματούχος του ΔΝΤ στο πρακτορείο. Αλλά οι υποσχέσεις θα πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένες με τις λεπτομέρειες να πηγαίνουν “πολύ πιο μακριά” από τα μέτρα που έχουν προσφερθεί προηγουμένως.

“Θα πρέπει να έχουν νούμερα για τα πιθανά μέτρα για να δείχνουν ότι αυτά τα πιθανά μέτρα πράγματι εμπεριέχουν καθοριστικές αλλαγές όσον αφορά το χρέος”, αναφέρει ο αξιωματούχος.

Η επιλογή της αναμονής μέχρι το 2018 για τα τελευταία νούμερα, όπως θέλει η Γερμανία, δεν θα αλλάξει την ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης, προσθέτει ο αξιωματούχος.

“Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέος από το ΔΝΤ σε 12 μήνες δεν θα δείξει ότι δεν χρειάζεται ανακούφιση στο χρέος. Με βεβαιότητα, χρειάζεται ανακούφιση στο χρέος”, αναφέρει.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.