Quantcast
Mεγάλη αύξηση των επενδύσεων στη βιομηχανία αναμένει το ΙΟΒΕ το 2017 - enikonomia.gr
share

Mεγάλη αύξηση των επενδύσεων στη βιομηχανία αναμένει το ΙΟΒΕ το 2017

δημοσιεύτηκε:

Αύξηση των επενδύσεων στον βιομηχανικό κλάδο κατά 18,8% εντός του 2017 περιμένει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνας Μαρτίου – Απριλίου.

Η εκτίμηση είναι κατώτερη αυτής που αναφερόταν στην έρευνα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2016 (35%).

Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους, η άνοδος εκπορεύεται από την αναμενόμενη διεύρυνση των επενδύσεων στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός κατά 22,3%, καθώς και στα Χημικά (21,1%) και τα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (24,3%).

Αναφορικά με το 2016, η νέα εκτίμηση αναφέρει ότι οι επενδυτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 3,5% έναντι της αρχικής πρόβλεψης περί κάμψης 5%. Από τις βασικές βιομηχανίες, στον κλάδο Μη Μεταλλικών Ορυκτών και τα Χημικά σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 5% και 9%, αντίστοιχα.

Αντίθετα, πτώση της τάξης του 7,5% καταγράφηκε στις εκτιμήσεις των επενδύσεων στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός, επίδοση που λόγω της σχετικής σημασίας του κλάδου επηρεάζει τελικά και το σύνολο της βιομηχανίας. Στους λοιπούς βιομηχανικούς κλάδους, η επενδυτική δαπάνη εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 18,2%.

Στον κλάδο Ένδυσης-Υπόδησης δεν αναμένεται μεταβολή των επενδυτικών δαπανών, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους και συγκεκριμένα στην Κλωστοϋφαντουργία και τις λοιπές βιομηχανίες, οι πρόσφατες εκτιμήσεις καταλήγουν σε μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 18% και 20%, αντίστοιχα.


Oι επενδυτικές προτεραιότητες για το 2017 διαφοροποιούνται ελαφρώς σε σχέση με το 2016, βάσει των σχετικών προβλέψεων. Κύρια προτεραιότητα παραμένουν οι δαπάνες για αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, με ίδιο ποσοστό με το περυσινό (39%), ενώ ακολουθούν οι δαπάνες για δαπάνες για λοιπούς σκοπούς (16%), για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για τα ήδη παραγόμενα προϊόντα και διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα (14% αμφότερα).

Δεύτερη από το τέλος, μια θέση χαμηλότερα από ότι το 2016, βρίσκεται η δαπάνη για βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται (10%). Τελευταία προτεραιότητα παραμένει σταθερά η εισαγωγή νέων μεθόδων παραγωγής (7%).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.