Quantcast
Εκκίνηση διαβουλεύσεων για συνεργασία των φορολογικών αρχών Ελλάδας- Παναμά - enikonomia.gr
share

Εκκίνηση διαβουλεύσεων για συνεργασία των φορολογικών αρχών Ελλάδας- Παναμά

δημοσιεύτηκε:

Να εκκινήσουν διαβουλεύσεις για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας μεταξύ των φορολογικών αρχών Ελλάδας και Παναμά, ώστε να υπάρχει αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων σε τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, συμφωνήθηκε έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς στη συνάντηση του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Τσίπρα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας της Κεντρικής Αμερικής Λουίς Μιγκέλ Χινκάπι (Luis Miguel Hincapie).

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του κ. Τσίπρα στον Παναμά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκφράστηκε η κοινή βούληση για ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο συζήτησης για την ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου του Παναμά Νέστορ Γκονζάλεζ (Nestor Gonzalez) προκειμένου να διαπιστωθούν οι τομείς ενδιαφέροντος οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Πανάμα, με έμφαση τον ναυτιλιακό τομέα, τον τουρισμό, τα αγροτικά προϊόντα και τις εξαγωγές. Μάλιστα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προετοιμαστεί επιχειρηματική αποστολή του Παναμά στη χώρα μας στο προσεχές διάστημα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην ανάπτυξη της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τη γενική γραμματέα της Αρχής Τουρισμού του Παναμά Ισαμπέλ Βιλέρντ Μπράβο (Isabel Velarde Bravo) αποδέχθηκε την πρόταση διαμεσολάβησης στο αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας, ώστε να υπάρξει συνεργασία με στόχο την προσέλκυση στην Ελλάδα των υψηλού εισοδήματος τουριστών από τον Παναμά και τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Εκτός από τις συναντήσεις του με Παναμέζους πολιτειακούς παράγοντες, υπουργούς και υφυπουργούς, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας του Παναμά, που διατηρούν σημαντική οικονομική παρουσία στη χώρα, και ιδίως στους τομείς του τουρισμού, της διατροφής,των τραπεζών και υπηρεσιών πλοίων σε μικρές ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες.

Ενδεικτικό του θερμού και συγκινητικού κλίματος που επικράτησε κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο και το συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Παναμά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι ότι εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως η επίσημη παρουσία της χώρας –έπειτα από απουσία ετών- σε κυβερνητικό επίπεδο και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ενίσχυση των δεσμών της με την ελληνική παροικία της χώρας της Κεντρικής Αμερικής. Σε αυτό το κλίμα, η ελληνική κοινότητα του Παναμά διατύπωσε αιτήματα για υποστήριξη του έργου της από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ σημειώθηκε η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης του Παναμά με την Ελλάδα, ώστε να διευκολυνθεί η τουριστική ροή μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας είχε διακριτή συνάντηση και με τους ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες του Παναμά, όπου παρουσίασε τα επενδυτικά σχέδια στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας και τις δυνατότητες αξιοποίησης της «free zone» του Παναμά για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε σημαντικός αριθμός εποικοδομητικών προτάσεων, με στόχο την άμεση προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών με βασικό αίτημα της επιχειρηματικής πλευράς την ανάγκη διατήρησης σταθερού φορολογικού πλαισίου στην Ελλάδα.

Μετά το πέρας της διήμερης επίσκεψής του στον Παναμά, ο κ. Τσίπρας μετέβη στην Κολομβία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη έως την Παρασκευή.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.