http://www.enikonomia.gr/economy/156944,bloomberg-i-ellada-pairnei-anasa-epeita-apo-ena-drama-epta-eton.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_156944_d984b3e69a-89f6a18002e13889.jpg Η Eλλάδα παίρνει ανάσα έπειτα από το επταετές δράμα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg... 6/17/2017 10:57:12 AM

Bloomberg: Η Eλλάδα παίρνει ανάσα έπειτα από ένα δράμα επτά ετών

Bloomberg: Η Eλλάδα παίρνει ανάσα έπειτα από ένα δράμα επτά ετών

Η Eλλάδα παίρνει ανάσα έπειτα από το επταετές δράμα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την Πέμπτη την εκταμίευση ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και το πιο υπερχρεωμένο κράτος της Ε.Ε έλαβε την δέσμευση ότι οι πιστωτές θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους του".

"Εάν είναι αυτό απαραίτητο, η αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας μπορεί τώρα να επιμηκυνθεί μέχρι και 15 έτη. Ενώ η συμφωνία δεν είναι τέλεια για κανέναν, αυτή ήταν ένα αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού.

Η Γερμανία συμφώνησε σε κάποια στοιχεία σχετικά με την πιθανή ελάφρυνση του χρέους αλλά και σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο “δάνεισε” την αξιοπιστία του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, όχι όμως τα χρήματά του. Η Ελλάδα πήρε κάποια μετρητά και σαφήνεια.Τυπικά για αυτού του είδους συμφωνίες, οι επώδυνες αποφάσεις αναβλήθηκαν και όλοι θα πρέπει να καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι σε λίγους μήνες.

Αλλά φαίνεται σαν να δόθηκε μια απάντηση σε ένα ερώτημα, που παρέμενε από τότε που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε με τις Βρυξέλλες για τα μέτρα λιτότητας πριν από δύο χρόνια: εάν η χώρα είναι ένα βιώσιμο μέλος του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης" αναφέρει το πρακτορείο.

«Εδραιώνει την αντίληψη ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την Ελλάδα και οτιδήποτε συμβαίνει δεν θα φτάσουμε σε σύγκρουση και στην πραγματική πιθανότητα ενός Grexit όπως είδαμε το 2015», ανέφερε ο συνεργάτης του “think tank»του Bruegel, Νίκολας Βερόν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι λαϊκιστές της Ευρώπης έχουν αποτύχει, η οικονομία της Ευρωζώνης τελικά αναπτύσσεται και ενωμένες οι χώρες αντιμετωπίζουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο η προοπτική μιας άλλης μια μάχης της Αθήνας με την Ευρώπη για το υπερβολικό χρέος της χώρας εξακολουθεί να υπάρχει.
Το θέμα είναι ότι εδώ και πολύ καιρό το ελληνικό χρέος υπερβαίνει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν έχει αλλάξει κυρίως από τη στιγμή που οι γερμανικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.

Το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ μιας ελάφρυνσης χρέους, την οποία επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση από το 2015.

Το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει την ελάφρυνση του χρέους, την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδιώξει από το 2015. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, αντιδρούν με επικεφαλής τον Γερμανό Wolfgang Schaeuble.

Το πρόβλημα τώρα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέβασε ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας προσδοκίες για μια συμφωνία που θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή της χώρα στις αγορές αλλά και θα την απάλλασσε από τα “δεσμά” των προγραμμάτων διάσωσης.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αναμένει μια συμφωνία που θα είναι «too good to be true».

Αντ 'αυτού, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος επέστρεψε στην Αθήνα με ένα μείγμα θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων, το οποίο όμως ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει τους Έλληνες αξιωματούχους επειδή συνιστά μια βελτίωση σε σχέση με αυτό που είχαν στο τραπέζι πριν από ένα μήνα

Η εκταμίευση της δόσης είναι μεγαλύτερη από ό, τι είχε αρχικά αναμενόταν και θα δώσει στην Ελλάδα λίγο χώρο να αναπνεύσει.

Επιπλέον, η συμφωνία προσφέρει έναν οδικό χάρτη για το πώς μπορεί να γίνει η ελάφρυνση χρέους, καθώς και έναν πιο διαχειρίσιμο δημοσιονομικό στόχο από αυτόν που πρότειναν κάποιοι πιστωτές.

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ δεν έχει πειστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, κρατώντας ουσιαστικά τη χώρα μακριά από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακόμα δεν είναι σαφές εάν οι επενδυτές ξεκινήσουν να δίνουν χρήματα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ