Quantcast
Ένεση ρευστότητας 700 εκ. ευρώ στην αγορά μέσω του Equifund - enikonomia.gr
share

Ένεση ρευστότητας 700 εκ. ευρώ στην αγορά μέσω του Equifund

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν αρχίσει οι επενδύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις startups από τα επενδυτικά κεφάλαια του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund).

Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας Παναγιώτης Κορκολής στην εκδήλωση του Disrupt Greece στον πολυχώρο «Παπαστράτος» στον Πειραιά.

«Είμαστε ήδη στη διαδικασία συμβασιοποίησης για 12 επενδυτικά κεφάλαια τα οποία ζητούν να διαχειριστούν 700 εκατ. ευρώ δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους καθώς και πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF και ΕIB)» ανέφερε ο κ. Κορκολής. «Είναι μια απόφαση που πήραμε τον περασμένο Αύγουστο να προχωρήσουμε σε αυτό το καινοτόμο εργαλείο, το Equifund. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη. Τηρούμε το χρονοδιάγραμμα που έχουμε βάλει. Είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο του είδους με δημόσιους πόρους αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη».

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Κορκολής υπογράμμισε ακόμη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Χαίρομαι που απευθύνομαι σε ανθρώπους νέους. Σε ανθρώπους που κι εμείς θέλουμε να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Από το 2015 που ανέλαβε η ομάδα που βρίσκεται σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια διπλή πρόκληση: Καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό ή σε άλλη πηγή χρηματοδότησης. Και παράλληλα, καλούμασταν να διαθέσουμε τη χρηματοδότηση με τέτοιο τρόπο, ώστε να υποστηρίξουμε τον κεντρικό μας στόχο που είναι η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας. Το νέο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να στηρίζεται στο μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας που είναι το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της και ειδικότερα οι νέες και οι νέοι μας».

Ο κ. Κορκολής εστίασε σε τέσσερις έννοιες-κλειδιά στις οποίες θα πρέπει να στηριχθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα, αλλά και γενικότερα το νέο παραγωγικό μοντέλο στην πορεία προς την ανάπτυξη: «Καινοτομία, εξωστρέφεια, αλληλεγγύη, συνεργασία».

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, και για την ενίσχυση της αυτoαπασχόλησης των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως είπε, στο πρόγραμμα «Ερευνώ- καινοτομώ- δημιουργώ», για μια πρόσκληση ύψους 280 εκατ. ευρώ, οι προτάσεις ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, δείχνοντας ότι οι επιχειρήσεις και οι ερευνητές είναι πρόθυμοι να επενδύσουν και να υποστηρίξουν το νέο παραγωγικό υπόδειγμα.

Επίσης, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος, όπως σημείωσει, μόνο στον πρώτο κύκλο προσκλήσεων συγκέντρωσε προτάσεις 2 δισ. ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.