Quantcast
Σταϊκούρας: H κυβερνητική ανικανότητα στερεί 5 δισ. από την πραγματική οικονομία - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: H κυβερνητική ανικανότητα στερεί 5 δισ. από την πραγματική οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και την κυβερνητική πολιτική σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής: “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αδυνατεί να επανεκκινήσει την πραγματική οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Οφειλές που παραμένουν σταθερά υψηλές, πάνω από τα 5 δισ. ευρώ, υψηλότερες από το τέλος του 2014, απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας. Η δε πλήρης αποπληρωμή τους συνεχώς μετατίθεται χρονικά για αργότερα, απόδειξη της κυβερνητικής ανευθυνότητας.

Μάλιστα, από τα 8,5 δις ευρώ της δόσης που συνοδεύει την ολοκλήρωση της πρόσφατης αξιολόγησης, μόλις 1,6 δις ευρώ, και αυτά τμηματικά, θα μείνουν για την κάλυψη εσωτερικών αναγκών, όπως είναι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ενώ, αν οι εκταμιεύσεις εξελίσσονταν ομαλά, θα έπρεπε να είχαμε λάβει επιπλέον 4,5 δις ευρώ για την αποπληρωμή τους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Δημόσιο έχει πλέον την υποχρέωση, όπως καταγράφεται – για πρώτη φορά – στο τέταρτο Μνημόνιο, να συμβάλει με ίδιους πόρους στην αποπληρωμή τους. Και μάλιστα με την υψηλή αναλογία 1/2 έναντι των δόσεων του δανείου.

Δηλαδή, αντί οι ανάγκες της χώρας να καλύπτονται, κυρίως, από τις προβλεπόμενες δόσεις του δανείου, καλύπτονται από τα πρωτογενή πλεονάσματα, που επιτυγχάνονται με τις θυσίες των πολιτών.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για την πρόσφατη συμφωνία. Αποδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά, ότι είναι “Κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου”».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.