Quantcast
Ένας στους τρεις δεν πλήρωσε την εφορία - «Ραβασάκια» ετοιμάζει η ΑΑΔΕ - enikonomia.gr
share

Ένας στους τρεις δεν πλήρωσε την εφορία – «Ραβασάκια» ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

δημοσιεύτηκε:

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να αποκτήσει σαφή εικόνα για τα φορολογικά έσοδα, μετά και την προχθεσινή καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΑΑΔΕ, το ποσοστό εκείνων που δεν κατέβαλαν φόρο πλησιάζει το 30%, με την Αρχή να ετοιμάζεται για την αποστολή ειδοποιήσεων, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά εισπραξιμότητας.

Οι συνέπειες για όσους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους, περιλαμβάνουν προσαυξήσεις (0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης), αναγκαστικά μέτρα και απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Πρόστιμα και προσαυξήσεις θα επιβληθούν και σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση ή προχωρήσουν σε τροποποίηση, με το εφάπαξ πρόστιμο να υπολογίζεται στα 100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, στα 250 ευρώ για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας, ενώ 500 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν όσοι τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Η επιβολή προσαυξήσεων 0,73%, αφορά στις περιπτώσεις υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων στις οποίες το αποτέλεσμα αρχικής εκκαθάρισης ήταν μηδενικό και μετά την τροποποιητική προέκυψε υποχρέωση καταβολής φόρου, με ημερομηνία έναρξης υπολογισμού των προσαυξήσεων να λογίζεται η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 1ης δόσης (31 Ιουλίου).

Το ίδιο ποσοστό προσαύξησης αφορά επίσης σε εκείνους, των οποίων το αρχικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό και το καινούργιο χρεωστικό αλλά και σε όσους το αρχικό αποτέλεσμα ήταν χρεωστικό, ανεξαρτήτως ποσού.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.