http://www.enikonomia.gr/economy/164101,meiosi-ton-forologikon-synteleston-zitei-to-viotechniko-epimeliti.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_164101_7e25813cbd-a9e6976f4a8ba889.jpg Την πρόταση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, κατέθεσε με υπόμνημά του... 8/28/2017 3:26:37 PM

Μείωση των φορολογικών συντελεστών ζητεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Μείωση των φορολογικών συντελεστών ζητεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Την πρόταση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, κατέθεσε με υπόμνημά του στον πρωθυπουργό, ο γενικός γραμματέας του ΒΕΘ, Δημήτρης Βαριάμης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συναίνεση και συνεργασία. Ένας τέτοιος εθνικός στόχος δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών σε μια διαρκώς συρρικνούμενη βάση. Εάν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν συνειδητοποιήσει αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια, όλοι μαζί είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε» υπογραμμίζει το ΒΕΘ σε σημερινή του ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, ενδεικτικό γεγονός της κατάστασης στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι «σε διάστημα οκτώ ετών, μετρά 14.180 λουκέτα, την ώρα που στο δυναμικό του βιοτεχνικού επιχειρείν, προστέθηκαν μόλις 5.527 νέες επιχειρήσεις».

Η πρόταση του ΒΕΘ αφορά σε μείωση φορολογικών συντελεστών. «Στην Ελλάδα, ένας επιχειρηματίας ή επενδυτής καλείται σήμερα να πληρώσει 29% φόρο επιχειρήσεων, 15% φόρο μερισμάτων, 5-10% εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων, φόρο επιτηδεύματος, ασφαλιστικές εισφορές 26,95%, υψηλούς φόρους στην ενέργεια και στην τηλεφωνία. Και όλα αυτά, ενώ ο ΦΠΑ έχει φθάσει στο 24%» αναφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το ΒΕΘ, απαιτείται καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Ο συντελεστής αυτός δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20%, ώστε να είναι στοιχειωδώς ανταγωνιστικός σε σύγκριση με άλλες χώρες. Επίσης, απαιτείται σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

Κατά το ΒΕΘ, χωρίς συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας «δεν μπορούν να υπάρξουν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη. Κατά γενική ομολογία, η ύπαρξη των capital controls από το καλοκαίρι του 2015, μόνο καταστροφική και οδυνηρό ράπισμα στην πραγματική οικονομία μπορεί να θεωρηθεί». Επιπλέον, κατά το ΒΕΘ, πρέπει να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Βιώσιμο ασφαλιστικό

«Το σύστημα ασφάλισης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από το στόχο της ανάπτυξης» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΒΕΘ και τονίζεται ότι το Επιμελητήριο στηρίζει πρωτοβουλίες και δομικές αλλαγές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Συγκεκριμένα:

*Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

*Το πάγωμα των παλαιότερων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, όταν ο ασφαλισμένος αποπληρώνει τις τρέχουσες οφειλές του. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν κατορθώσει να πληρώσει τις παλαιότερες υποχρεώσεις του να αφαιρούνται από τον ασφαλιστικό του χρόνο.

*Τη θέσπιση μπόνους για τους συνεπείς ασφαλισμένους του Οργανισμού.

*Μεγαλύτερη ευελιξία, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας.

*Συρρίκνωση του κράτους, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεσματικότερος έλεγχος των κρατικών δαπανών.

*Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων.

*Θέσπιση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων.

*Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παραεμπορίου και σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης.

*Αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων σε ορθολογικές βάσεις.

Για την ενίσχυση των εξαγωγών, το ΒΕΘ προτείνει κινητοποίηση πόρων του αναπτυξιακού νόμου και κοινοτικών πόρων, για την στήριξη επενδύσεων και δικτύων πώλησης και προβολής των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς και επέκταση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Μεταξύ άλλων, το ΒΕΘ αναφέρεται σε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ανάπτυξη και ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων και εξεύρεση λύσης στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ, το ΒΕΘ υποστηρίζει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι χρειάζεται να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες στο ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, με την ενίσχυση του αισθήματος οικονομικής σταθερότητας, ώστε να αποκατασταθεί η επενδυτική και καταθετική εμπιστοσύνη.

Επίσης, να συνδυαστούν οι δράσεις του ΕΣΠΑ με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και με ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ