Quantcast
Αχτσιόγλου: «Η πλευρά που υπηρετούμε είναι των εργαζομένων, δεν είναι άλλη» - enikonomia.gr
share

Αχτσιόγλου: «Η πλευρά που υπηρετούμε είναι των εργαζομένων, δεν είναι άλλη»

δημοσιεύτηκε:

«Η πλευρά που υπηρετούμε είναι των εργαζομένων, δεν είναι άλλη» επεσήμανε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου .

Η κ.Αχτσιόγλου ανέφερε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Documento ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη, είναι «το πρώτο αμιγώς προστατευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας από το 2010 έως σήμερα και στις δεδομένες συνθήκες αντιμετωπίζει πάρα πολλά ζητήματα από τα οποία πάσχει η αγορά εργασίας».
Το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι το μοντέλο της ανάπτυξης πρέπει να έχει στον πυρήνα του την εργασία, με αξιοπρεπείς όρους εργασίας, συμπλήρωσε η υπουργός.

«Το νομοσχέδιο είναι ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε. Σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα πλέγματα ρυθμίσεων για την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, για την απλήρωτη εργασία και για την επέκταση δικαιωμάτων κυρίως της μητρότητας και στις περιπτώσεις υιοθεσίας. Ως προς την υποδηλωμένη, σημείωσε ότι ο «στόχος μας είναι οι υπερωρίες να δηλώνονται και να πληρώνονται», για να υπογραμμίσει ότι «η πλευρά που υπηρετούμε είναι των εργαζομένων, δεν είναι άλλη».

Αναφορικά με την απλήρωτη εργασία, η ίδια δήλωσε ότι «η μη πληρωμή της εργασίας είναι ποινικό αδίκημα και αστικό από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης. Έχει πάρει όμως τεράστιες διαστάσεις στην κοινωνία, επομένως χρειάζεται θωράκιση του πλαισίου που υπάρχει σήμερα». 

«Με τη ρύθμιση που περάσαμε πρόσφατα, λέμε ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων είναι μονομερής βλαπτική μεταβολή», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Μεταξύ άλλων η υπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικότερες ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται: η αποσύνδεση ασφαλιστικών εισφορών δικηγόρων και μηχανικών από την ιδιότητα, ο συμψηφισμός των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης ακόμη και αν εκκρεμεί επανεξέταση από τα ΚΕΠΑ και τέλος, η διατήρηση της αναπηρικής σύνταξης για τους ψυχικά νοσούντες όταν αυτοί για λόγους επανένταξης αναλαμβάνουν κάποια εργασία.
Τέλος, δήλωσε ότι είναι έτοιμη η σχετική Υπουργική Απόφαση και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών για την μετατροπή των ψευδώς αυταπασχολούμενων σε μισθωτούς, μετά και την ψήφιση της σχετικής διάταξης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.