Quantcast
Διευκρινίσεις της ΓΓ Βιομηχανίας για τους ελέγχους που θα διενεργούνται από αύριο στην αγορά - enikonomia.gr
share

Διευκρινίσεις της ΓΓ Βιομηχανίας για τους ελέγχους που θα διενεργούνται από αύριο στην αγορά

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις σχετικά με τις διατάξεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), που αφορούν σε θέματα ελέγχου από αύριο, 19 Σεπτεμβρίου 2017, έστειλε σε όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς αλλά και στους φορείς των ελεγχόμενων η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

– Εισάγονται νέες ρυθμίσεις για τα ταξίμετρα. Συγκεκριμένα προβλέπεται η ύπαρξη φακέλου τεκμηρίωσης ταξιμέτρου, που διατηρείται στο ταξί και περιλαμβάνει μία σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν τη νομιμότητα του ταξιμέτρου και του φορολογικού μηχανισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και Βιβλίο συντήρησης και σφράγισης ταξιμέτρου, αντίγραφο του οποίου διατηρεί και το εξουσιοδοτημένο συνεργείο επισκευής και σφράγισης ταξιμέτρων. Για τα ταξίμετρα που τίθενται πρώτη φορά σε χρήση οι ρυθμίσεις ισχύουν από 19/9/2017 ενώ για τα ήδη εγκατεστημένα ταξίμετρα οι ρυθμίσεις ισχύουν από 19/6/2018.

– Ομοίως, εισάγονται νέες ρυθμίσεις για τις γεφυροπλάστιγγες. Συγκεκριμένα προβλέπεται η ύπαρξη φακέλου τεκμηρίωσης γεφυροπλάστιγγας, που διατηρείται στο χώρο εγκατάστασης της γεφυροπλάστιγγας, και περιλαμβάνει μία σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν τη νομιμότητα αυτής. Για τις γεφυροπλάστιγγες που τίθενται πρώτη φορά σε χρήση οι ρυθμίσεις ισχύουν από 19/9/2017 ενώ για τις ήδη εγκατεστημένες γεφυροπλάστιγγες οι ρυθμίσεις ισχύουν από 19/3/2019.

– Ειδικά ως προς τη σφράγιση των κρίσιμων μετρολογικά σημείων αντλιών και συστημάτων μέτρησης ποσότητας καυσίμων, τόσο επί σταθερών σημείων, όσο και βυτιοφόρων, επισημαίνεται ότι προβλέπεται να γίνεται η σφράγιση, από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία, σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Εξέτασης Τύπου ΕΕ ή την εθνική έγκριση κυκλοφορίας των οργάνων, καθώς και σύμφωνα με τις συστάσεις των οργανισμών μετρολογίας WELMEC και OIML, προκειμένου να διασφαλίζεται κατά το μέγιστο δυνατό η ακεραιότητα των αντλιών και των συστημάτων μέτρησης ποσότητας καυσίμων.

Σημειώνεται ότι η ως άνω σφράγιση των συστημάτων μέτρησης, επί όσων βυτιοφόρων μεταφοράς και διανομής υγρών καυσίμων και υγραερίου διαθέτουν μετρητή, ειδικά για χρήση πέραν της παράδοσης σε τελικό καταναλωτή, πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως 19/3/2018, με ευθύνη των εκμεταλλευτών των βυτιοφόρων.

Σημειώνεται επίσης ότι η ως άνω σφράγιση, για τους διανομείς υγραερίου τόσο επί σταθερών σημείων, όσο και βυτιοφόρων για παράδοση σε τελικό καταναλωτή πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως 19/12/2017, ενώ για τις αντλίες/διανομείς λοιπών καυσίμων τόσο επί σταθερών σημείων όσο και βυτιοφόρων, έως 19/9/2018, με ευθύνη των εκμεταλλευτών των πρατηρίων/εγκαταστάσεων ή των βυτιοφόρων.

– Ειδικά ως προς το περιεχόμενο του φάκελου τεκμηρίωσης αντλίας, ή συστήματος μέτρησης ή διανομέα (dispenser) σε κάθε πρατήριο/εγκατάσταση υγρών καυσίμων, ή υγραερίου, ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου, ή μικτό πρατήριο ή βυτιοφόρο, επισημαίνεται ότι έχουν προστεθεί νέες απαιτήσεις, προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικότερα ο έλεγχος. Προβλέφθηκε να περιέχονται οδηγίες για την προβολή επί του ενδείκτη (display) του συστήματος μέτρησης, των μη μηδενιζόμενων αθροιστών, καθώς και των κωδικών ταυτοποίησης του λογισμικού, όπου προβλέπεται. Η ως άνω απαίτηση τίθεται σε ισχύ από 30/8/2018. Ακόμη, προβλέφθηκε να περιέχεται κατάλογος των κωδικών ταυτοποίησης του λογισμικού, όπου προβλέπεται, με σαφή αναφορά στην πηγή προέλευσης των κωδικών (π.χ. Πιστοποιητικό εξέτασης τύπου ΕΕ, εγχειρίδιο λειτουργίας, πιστοποιητικά αξιολόγησης κλπ). Η ως άνω απαίτηση τίθεται σε ισχύ από 30/8/2018.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.