Quantcast
Επτακόσια εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων - enikonomia.gr
share

Επτακόσια εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

δημοσιεύτηκε:

Επενδύσεις €700 εκατ. από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα χρηματοδοτηθούν από την Τράπεζας Πειραιώς μετά τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης(EBRD) για έκδοση καλυμμένου ομολόγου που υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα, στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου της Πειραιώς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η συμφωνία αφορά στην πρώτη έκδοση καλυμμένου ομολόγου από την Πειραιώς. Πρόκειται για την πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, που διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί επενδύουν σε καλυμμένα ομόλογα Ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, η Πειραιώς θα εκδώσει ένα νέο 5ετές καλυμμένο ομόλογο ύψους €500 εκατ. τον Οκτώβριο του 2017, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Καλυμμένων Ομολόγων της Τράπεζας, ύψους €10 δισ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «Η τράπεζα Πειραιώς η μεγαλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα, έχει δεσμευθεί στρατηγικά να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας έμπρακτα και ολοκληρωμένα την ελληνική ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του επιχειρηματικού τομέα, η Τράπεζα εστιάζει ιδιαίτερα στη μικρή και μεσαία επιχείρηση, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Η Πειραιώς διαθέτει τις ικανότητες και τα μέσα προκειμένου να αξιοποιεί προς όφελος των πελατών της όλα τα σύγχρονα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και δυνατότητες, έτσι ώστε να συνδράμει την επιχειρηματική δραστηριότητα να ξεπεράσει τις συνέπειες της ύφεσης, να αναπτυχθεί και να αποτελέσει και πάλι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η Πειραιώς, επεκτείνοντας την υφιστάμενη συνεργασία της με τους διεθνείς οργανισμούς, ΕΙΒ, EIF, EBRD, προχώρησε σήμερα στην υπογραφή δύο συμβάσεων, συνολικού ποσού €500 εκατ. μέσω των οποίων θα χρηματοδοτήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο Δρ. Werner Hoyer, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανέφερε: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στήριξη που έχει παράσχει διαχρονικά η ΕΤΕπ σε μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αυτή η συναλλαγή-ρεκόρ είναι έμπρακτη απόδειξη της αυξημένης στήριξης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους. Με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν. Αυτή η νέα πρωτοβουλία για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος ύψους €1 δισ., που ανακοινώθηκε το περασμένο έτος σε συνεργασία με την Πειραιώς και άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες».

Ο Nick Tesseyman, Managing Director, Financial Institutions της EBRD, ανέφερε: «Καλωσορίζουμε τη σημερινή συμφωνία, η οποία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Η επιτυχής έκδοση θα επιτρέψει στην τράπεζα Πειραιώςνα διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησης και να ενισχύσει τη δανειοδοτική της ικανότητα. Αποδεικνύει, επίσης, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης από θεσμικούς επενδυτές, όπως η EBRD και εκπέμπει ισχυρό σήμα και σε άλλους συμμετέχοντες στις αγορές. Η αναγέννηση της αγοράς των καλυμμένων ομολόγων θα είναι επωφελής για τον χρηματοοικονομικό τομέα και την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα».

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει με €350 εκατ. στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Σχεδίου, ενώ το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο θα παράσχει επιπλέον €50 εκατ. προσφέροντας μακροχρόνια χρηματοδότηση στους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία με την Πειραιώς υπό την αιγίδα του Σχεδίου Γιούνκερ σημαίνει πως €700 εκατ. νέας χρηματοδότησης είναι πλέον διαθέσιμα για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία και αποδεικνύει την σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την στήριξη της ανάπτυξης και της οικονομικής προόδου στην Ελλάδα».

Το καλυμμένο ομόλογο θα διατεθεί πρωταρχικά σε διεθνείς οργανισμούς και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΤαΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η Credit Suisse ενεργεί ως Διαχειριστής της συναλλαγής.

Η νέα έκδοση αποτελεί ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο, με το οποίο διεθνείς οργανισμοί επενδύουν για πρώτη φορά σε καλυμμένα ομόλογα ελληνικών τραπεζών. Η χρηματοδότηση που θα αντληθεί από την τράπεζα θα διοχετευθεί σε ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το σημαντικό μέγεθος της ρευστότητας, η μακρά διάρκεια και το ανταγωνιστικό συνολικό κόστος χρηματοδότησης που επιτυγχάνεται, υπογραμμίζουν περαιτέρω τη σημασία αυτής της συναλλαγής.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.