Quantcast
Στη μείωση των δαπανών οφείλεται το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων - enikonomia.gr
share

Στη μείωση των δαπανών οφείλεται το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων

δημοσιεύτηκε:

Στη μείωση των δαπανών οφείλεται το πλεόνασμα 649 εκατ. ευρώ το οποίο αναμένεται φέτος στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού όπως καταγγέλλει  ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΑΕΔ-τέως ΟΕΚ- τέως ΟΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπεται ότι ο ΟΑΕΔ προβλέπεται να παρουσιάσει θετικό ταμειακό ισοζύγιο ύψους 649 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 291 εκατ. έναντι του στόχου, για το έτος 2017. Η δε βελτίωση οφείλεται, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, από τη μείωση των δαπανών του κατά 220 εκατ. ευρώ, σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Ο ΟΑΕΔ, λοιπόν, απλά δεν εκπόνησε τα προγραμματισμένα για το 2017 προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, με αποτέλεσμα να μην εκταμιεύσει 220 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε προϋπολογίσει, τονίζει ο Σύλλογος.

Η επόμενη “χαρούμενη” είδηση για τους εκατομμύρια ανέργους θα ήταν να μας ενημέρωνε πόσα έχει κερδίσει από τους τόκους της Τράπεζας της Ελλάδας από το σύνολο των κατατεθειμένων κεφαλαίων του, τα οποία ξεπερνούν τα 600 εκατ. Ευρώ, τονίζεται.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων σημειώνει πως εξίσου αντιφατικός με το έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει, είναι και ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων του ΟΑΕΔ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 60%, δίνεται για κοινωφελή προγράμματα, μέσω των οποίων οι ωφελούμενοι βρίσκουν δουλειά για οκτώ μήνες αλλά στη συνέχεια όλοι απολύονται, χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους μέσω παρόμοιων προγραμμάτων αφού η μοριοδότησή τους είναι πλέον πολύ χαμηλή, δεδομένου ότι εργάστηκαν για 8 μήνες και μηδενίστηκε ο χρόνος συνεχόμενης ανεργίας τους.

Δυστυχώς, μόνο το 40% των κονδυλίων για τα προγράμματα απασχόλησης κατανέμεται στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων ή τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, και παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ αποτελεί καθολικό διάδοχο και μοναδικό δημόσιο φορέα υπεύθυνο για την εκπόνηση προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής, αποδεικνύεται ότι αποτυγχάνει πλήρως να ανταποκριθεί σε αυτό τον ουσιαστικό ρόλο του.

Οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ, εξακολουθούν να παρακρατούνται από τους εργαζόμενους, αλλά κανένα νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής δεν έχει εκπονηθεί από την κατάργησή του, το 2012, παρά το γεγονός ότι τέτοια προγράμματα θα έδιναν ώθηση στην αγορά εργασίας, αποτελώντας πολύτιμο σύμμαχο στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Όσες κυβερνήσεις κι αν άλλαξαν από τότε αδιαφόρησαν εγκληματικά τόσο για τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες στέγασης των πολιτών, όσο και για την ενεργοποίηση των στεγαστικών προγραμμάτων ως αδιαμφισβήτητου μοχλού ανάπτυξης.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η χώρα να εξακολουθεί να μαστίζεται από δυσβάσταχτα για την οικονομία της ποσοστά ανεργίας, κατηλήγει η ανακοίνωση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.