Quantcast
EΣΕΕ: Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προϋπόθεση για την ανάκαμψη - enikonomia.gr
share

EΣΕΕ: Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προϋπόθεση για την ανάκαμψη

δημοσιεύτηκε:

Θετικά αποτιμώνται οι ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και η ωρίμανση των προϋποθέσεων απογείωσής της από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψή της.

Η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις στραμμένες προς την πραγματική οικονομία, με παράλληλη ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και του όγκου των γραφειοκρατικών διαδικασιών και κυρίως τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ενισχύει το ρόλο του ιδιωτικού τομέα αλλά και της εμπιστοσύνης.

Οπως αναφέρει το Ινστιτούτο:

– Ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται τα νέα από την ενίσχυση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση. Εντούτοις, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

– Στη διάρκεια του Γ΄ Τριμήνου του 2017 το επίπεδο των τιμών κινήθηκε σε ετήσια βάση ανοδικά ενώ αντίθετα, οι τιμές υποχώρησαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο εξαιτίας των θερινών εκπτώσεων.

– Στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα του Α΄ Τριμήνου κινήθηκε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό εμπόριο εκτός καυσίμων και λιπαντικών, ενώ ο αντίστοιχος Δείκτης Όγκου παρουσίασε ελαφρώς ισχυρότερη άνοδο. Ωστόσο, κάμψη σημείωσε τόσο ο εποχικά διορθωμένος ΔΚΕ στο Χονδρικό εμπόριο, όσο και ο αντίστοιχος δείκτης στα Αυτοκίνητα.

– Στην αγορά εργασίας, η διατήρηση της πτωτικής τάσης του ποσοστού ανεργίας αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη.

– Το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2017 αποτελεί την υψηλότερη επίδοση από το 2001 μέχρι και σήμερα.

– Στο Εμπόριο οι πολύ μικρές (“micro”) επιχειρήσεις εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τις μεγαλύτερες, σε αντίθεση με το σύνολο της οικονομίας.

– Σημαντική αποκλιμάκωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημειώθηκε το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.