Quantcast
Ποιες αλλαγές στις χρεώσεις Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ζητά η βιομηχανία - enikonomia.gr
share

Ποιες αλλαγές στις χρεώσεις Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ζητά η βιομηχανία

δημοσιεύτηκε:

Aλλαγές στη μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων χρήσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές Μέσης Τάσης (άνω των 13.000 MWh ετησίως) ζητά η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή της προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Οι προτάσεις της ΕΒΙΚΕΝ κατατίθενται ενόψει της αναθεώρησης της μεθοδολογίας υπολογισμού των χρεώσεων χρήσης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) ως τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Η ΕΒΙΚΕΝ ,όπως αναφέρει το energia.grζητά καταρχάς να δημιουργηθεί ειδική κατηγορία μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών με ετήσια κατανάλωση άνω των 13.000 MWh, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών με την υφιστάμενη μεθοδολογία θίγεται υπέρμετρα και δυσανάλογα.
Όπως επισημαίνεται, αυτοί οι καταναλωτές έχουν συνήθως συγκρίσιμο προφίλ, από άποψη ισχύος και κατανάλωσης, με την Υψηλή Τάση, εξομοίωση που σημειωτέον εφαρμόζεται στον υπολογισμό σχετικά με τις χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ και τις ΥΚΩ.
Ειδικότερα ζητά μεταξύ άλλων:
– Ο επιμερισμός μεταξύ χρέωσης χρήσης ισχύος και ενέργειας από 50-50% σήμερα, να μεταβληθεί σε 80-20%. Όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, ο καθορισμός οριζόντιας χρέωσης ενέργειας σε 2,9 ευρώ/MWh ευνοεί τα «κακά» προφίλ και επιβαρύνει υπέρμετρα τους βιομηχανικούς καταναλωτές Μέσης Τάσης, ενώ ταυτόχρονα δεν εκπέμπει σήματα για τη βέλτιστη χρήση ενέργειας.
– Ο υπολογισμός της χρέωσης ισχύος πρέπει να γίνεται με βάση το μέγιστο φορτίο κατά τις πραγματικές ώρες αιχμής, δηλαδή μεταξύ 16:00-23:00, και όχι μεταξύ 11:00-14:00, που πλέον δεν είναι ώρες αιχμής.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 127 παρ.1 του νέου Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ είναι δυνατόν να καθοριστεί ξεχωριστή χρέωση που θα συνδέεται με το διαχειριστικό κόστος που προκαλείται από κάθε μετρητή.
Τέλος, οι προτάσεις της ΕΒΙΚΕΝ αναφέρονται και σε άλλες, μεγάλες κατηγορίες καταναλωτών, όπως τα αγροτικά τιμολόγια Χαμηλής και Μέσης Τάσης, αλλά και γενικότερα οι πελάτες Χαμηλής Τάσης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν συγκεκριμένες απαλλαγές που κρίνονται ασύμβατες με τον ισχύοντα Κώδικα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.