Quantcast
ΔΝΤ: Στο 2,4% η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2017 - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Στο 2,4% η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2017

δημοσιεύτηκε:

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για την ευρωπαϊκή οικονομία προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .

Όπως εκτιμά στις φθινοπωρινές του προβλέψεις, η οικονομική επέκταση της Ευρώπης θα ανέλθει φέτος σε 2,4% από 1,7% το 2016, υπερβαίνοντας κατά 0,5% τις εαρινές του προβλέψεις. Ωστόσο το 2018 αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,1%, κατά 0,2% υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του Ταμείου τον περασμένο Απρίλιο.

«Η ευρωπαϊκή ανάκαμψη διαχέεται και στον υπόλοιπο κόσμο, συνεισφέροντας σημαντικά στην παγκόσμια ανάκαμψη», σημειώνει το ΔΝΤ και προσθέτει:« Η ανάκαμψη αυτή μπορεί να είναι ισχυρότερη από τις προβλέψεις βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, η βιωσιμότητα αυτής ανάκαμψης παραμένει το σημείο – κλειδί. Μακροπρόθεσμα, οι αντίξοες δημογραφικές συνθήκες και οι πιέσεις στην παραγωγικότητα αναμένεται να ανακόψουν την ανάπτυξη». Παράλληλα, οι προοπτικές ανάπτυξης υπόκεινται σε αρκετούς σημαντικός εσωτερικούς και εξωτερικούς πτωτικούς κινδύνους.

Το Ταμείο επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας δημοσιονομικών «μαξιλαριών» για να αντέξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες σε μελλοντικά σοκ. Όπως σημειώνει, οι χώρες θα πρέπει να αφήσουν περιθώριο ελιγμού στους προϋπολογισμούς τους, προκειμένου να μπορέσουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο, οι οικονομίες τους να «βουλιάξουν» στη χειρότερη περίπτωση.

Πολλές αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να μειώσουν τα υψηλά ακόμα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, με τρόπο που θα είναι φιλικός προς την ανάπτυξη. Αυτό το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτούς που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς τα επιτόκια πιθανότατα θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου.

Ταυτοχρόνως το ΔΝΤ συνιστά την ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, αλλά και για απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια

Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα σημειώνει ότι από τα τέλη του 2015, οι απαιτήσεις των ιταλικών και ελληνικών τραπεζών αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο πάνω από το 18% του ΑΕΠ στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στα Σκόπια και τη Σερβία.

«Επί του παρόντος, οι ανησυχίες αφορούν μόνον σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες», αναφέρει η έκθεση και τονίζει πως στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών έχουν ασκηθεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τους «πεινασμένους από ρευστότητα γονείς» (liquidity-starved parents). Και τονίζει την ανάγκη της απόσυρσης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από την περιοχή των Βαλκανίων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.