Quantcast
Πώς τα «φιλέτα» των Ενόπλων Δυνάμεων μαγνητίζουν τουριστικές επενδύσεις - enikonomia.gr
share

Πώς τα «φιλέτα» των Ενόπλων Δυνάμεων μαγνητίζουν τουριστικές επενδύσεις

δημοσιεύτηκε:

Τροχοδρομούν προς την πλήρη εκμετάλλευσή τους τα αναξιοποίητα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μηχανοδηγός στην εκστρατεία αξιοποίησης των «χακί» φιλέτων είναι η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), η οποία δρομολογεί άμεσα την αξιοποίηση 90 ακινήτων αιχμής, ορισμένα εκ των οποίων αποτελούν «λίρα εκατό» για τον ελληνικό τουρισμό.

Ενα εξ αυτών είναι… φλέβα χρυσού και μήλο της Εριδος για «δυνατούς» παίκτες της παγκόσμιας αγοράς του real estate. Πρόκειται για τη νησίδα Φλέβες, έκτασης 1.248 στρεμμάτων και ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου, που βρίσκεται 2 χλμ. νότια της Βουλιαγμένης. Στόχος της υπηρεσίας είναι η τουριστική αξιοποίηση και προς τούτο βρίσκεται σε διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αραβες επενδυτές με έδρα το Αμπου Ντάμπι, που είχαν εντάξει στο επενδυτικό τους μικροσκόπιο το νησί, ανανέωσαν τη σπουδή τους «ελπίζοντας» ότι οι συνθήκες ωρίμασαν.

Λέγεται μάλιστα ότι στα σχέδιά τους βρίσκεται business plan δαπάνης 2,5 δισ. ευρώ, με ετήσιο ενοίκιο προς το Ταμείο Εθνικού Στόλου της τάξεως των 60-80 εκατ. ευρώ. Το ίδιο Ταμείο διαθέτει οικόπεδο-φιλέτο και στην Πέρδικα της Αίγινας, έκτασης 350 στρεμμάτων. Στόχος της ΥΠΑΑΠΕΔ είναι η τουριστική αξιοποίηση σε συνδυασμό με τη δημιουργία θεματικού πάρκου-πολιτιστικού κέντρου σε συνεργασία με το δήμο.

Η υπηρεσία βρίσκεται στη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την τουριστική αξιοποίηση έκτασης 130 στρεμμάτων στην Ερμούπολη Σύρου που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης.

Στη λεωφόρο της τουριστικής αξιοποίησης σε συνδυασμό με θεματικό πάρκο βρίσκεται έκταση 3.740 στρεμμάτων στο Τυμπάκι Ηρακλείου (ουσιαστικά πρόκειται για το παλιό αεροδρόμιο), καθώς και κτίριο εμβαδού 10.000 τ.μ. ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην Ομόνοια για τουριστική ή εμπορική αξιοποίηση-γραφεία. Ταυτόχρονα για τουριστική αξιοποίηση προορίζεται έκταση 663 στρεμμάτων που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη, έτερη έκταση του ιδίου Ταμείου 553 στρεμμάτων στη θέση Καστράκι στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και δυο μικρότερες εκτάσεις -επίσης του ιδίου Ταμείου- στην Πρέβεζα, 94 και 26 στρεμμάτων.

Οπως επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο διευθυντής της υπηρεσίας κ. Γιώργος Ζησιμάτος, η ΥΠΑΑΠΕΔ επιλέγει ακίνητα προς αξιοποίηση από αυτά που έχουν διατεθεί σε αυτήν από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ), το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (ΜΤΝ), το Ταμείο Αεροπορικής Αμυνας (ΤΑΑ) και το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ) και προβαίνει σε ηλεκτρονικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς (λειτουργεί σύγχρονη πλατφόρμα ηλεκτρονικής δημοπρασίας e-bid) για την εκμίσθωσή τους. Πρόκειται για ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς και τα έσοδα «οδεύουν» προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων συμπληρώνει ο κ. Ζησιμάτος.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας ως άνθρωπος της αγοράς σημειώνει ότι η ΥΠΑΑΠΕΔ, που υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία επιλογής ακινήτων προς άμεση αξιοποίηση από τα ακίνητα που έχουν διατεθεί σε αυτήν αναλύοντας τις δυνατότητες αξιοποίησης του κάθε ακινήτου.

Ο κ. Ζησιμάτος, ακτινογραφώντας τους στόχους της νεοπαγούς ουσιαστικά υπηρεσίας, αναφέρει ότι αυτοί εδράζονται στην:

• Προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδυτών ή άλλων φορέων που ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση ακινήτων που ανήκουν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

• Μακροχρόνια αξιοποίηση με ετήσιο μίσθωμα 5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου κατ’ ελάχιστον.

• Διαχείριση και το συντονισμό των διαπραγματεύσεων-επαφών με τους υποψήφιους επενδυτές αλλά και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, επιμελητήρια κ.λπ.) για την υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις και ανάπτυξη της περιοχής τους.

• Συνεργασία με επενδυτικούς, οικονομικούς και τεχνικούς συμβούλους για τη βελτιστοποίηση του αποτελέσματος.

Τα ακίνητα που έχουν ήδη εκμισθωθεί

Μεταξύ άλλων, ήδη έχουν εκμισθωθεί τα ακίνητα:

• Πρώην στρατόπεδο «Λιόση», αντικειμενικής αξίας 443.473,00 ευρώ, ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ. Αναδείχθηκε πλειοδότης μισθωτής με μηνιαίο μίσθωμα 3.400 ευρώ για 25 έτη με δυνατότητα παράτασης για άλλα 25 έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο. Το συνολικό οικονομικό όφελος για την υπηρεσία από τη συγκεκριμένη σύμβαση μισθώσεως θα είναι κατ’ ελάχιστον 1.152.322,54 ευρώ.

• Κτίριο επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5, Αθήνα, ιδιοκτησίας ΜΤΣ, αντικειμενικής αξίας 9.499.615,66 ευρώ. Αναδείχθηκε πλειοδότης (Intrakat-Ομιλος Κόκκαλη) μισθωτής με μηνιαίο μίσθωμα 40.000 ευρώ για είκοσι έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 20 έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο. Για τους πρώτους έξι μήνες προβλέπεται η καταβολή του 50% του μισθώματος. Το συνολικό οικονομικό όφελος για την υπηρεσία από τη συγκεκριμένη σύμβαση θα είναι κατ’ ελάχιστον 10.349.229,62 ευρώ.

• Πολυώροφο κτίριο (πρώην ξενοδοχείο «La Mirage»), ιδιοκτησίας ΜΤΑ, αντικειμενικής αξίας 6.240.000,00 ευρώ. Αναδείχτηκε πλειοδότης μισθωτής με μηνιαίο μίσθωμα 28.000 ευρώ για σαράντα έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο. Το συνολικό οικονομικό όφελος για την υπηρεσία θα είναι κατ’ ελάχιστον 15.400.853,00 ευρώ.

• Κτίριο επί της οδού Ξάνθου 3 στο Κολωνάκι, ιδιοκτησίας ΤΑΑ, αντικειμενικής αξίας 1.170.243,00 ευρώ. Αναδείχτηκε πλειοδότης μισθωτής με μηνιαίο μίσθωμα 5.420 ευρώ για 12 έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο. Το συνολικό οικονομικό όφελος για την υπηρεσία θα είναι κατ’ ελάχιστον 784.826,00 ευρώ.

• Πρώην στρατόπεδο «Ρόκα», αντικειμενικής αξίας 1.200.000 ευρώ, ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ. Αναδείχθηκε πλειοδότης μισθωτής με μηνιαίο μίσθωμα 6.000 ευρώ για είκοσι 20 έτη με δυνατότητα παράτασης για άλλα είκοσι έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% το χρόνο. Το συνολικό οικονομικό όφελος για την υπηρεσία θα είναι κατ’ ελάχιστον 1.585.368 ευρώ.

Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.