Quantcast
Η ΕΚΤ αποφασίζει σήμερα για χαλάρωση ή μεγαλύτερη πίεση μέσω του ΕLA - enikonomia.gr
share

Η ΕΚΤ αποφασίζει σήμερα για χαλάρωση ή μεγαλύτερη πίεση μέσω του ΕLA

δημοσιεύτηκε:

Συνεδριάζει σήμερα  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εξετάσει το εάν υπάρχει ανάγκη ή όχι επέκτασης του υφιστάμενου ορίου των 69,4 δισ. ευρώ του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας  για τις ελληνικές τράπεζες.

Τις αποφάσεις της ΕΚΤ περιμένει η κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει λύσεις  στο ζήτημα της ρευστότητας του Δημοσίου, αλλά και της τραπεζικής ρευστότητας, καθώς η ασφυκτική κατάσταση των διαθεσίμων της κεντρικής διοίκησης επιδρά πλέον και στο τραπεζικό σύστημα.

Αν και οι εκροές τραπεζικών καταθέσεων έχουν περιορισθεί από τις αρχές Μαρτίου και συνολικά ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο διαφαίνεται πως θα αυξηθούν εκ νέου, λόγω της ανάγκης του Δημοσίου να μεταφερθούν τα διαθέσιμα των ταμείων, ΔΕΚΟ και άλλων φορέων που σήμερα ευρίσκονται στις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να αξιοποιηθούν μέσω repos και εντόκων γραμματίων.

Θυμίζουμε ότι στις δύο τελευταίες συναντήσεις (ανά εβδομάδα) η αύξηση που επέτρεψε το ΔΣ της ΕΚΤ στην χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΤτΕ μέσω ELA, ήταν 500 και 600 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.