Quantcast
Παπαδημητρίου: Σημαντικός οικονομικός εταίρος για την Ελλάδα η Πολωνία - enikonomia.gr
share

Παπαδημητρίου: Σημαντικός οικονομικός εταίρος για την Ελλάδα η Πολωνία

δημοσιεύτηκε:

Η Πολωνία είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος για την Ελλάδα και οι διμερείς μας σχέσεις έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν περαιτέρω σε διαφόρους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι τρέχουσες προσπάθειές μας επικεντρώνονται στη βελτίωση, επέκταση και εμβάθυνση των υφισταμένων οικονομικών σχέσεών μας, δήλωσε ο ΔημήτρηςΠαπαδημητρίου σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Ελληνο-Πολωνικό Φόρουμ Καινοτομίας

Όπως τόνισε ο υπουργός, στον τομέα του εμπορίου, το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Πολωνία ανήλθαν σε € 398 εκ., εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 11,6%, ενώ οι εισαγωγές από την Πολωνία σε περίπου € 622 εκ., εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 15,5%.

Η σταδιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Πολωνία, κατά περίπου € 30 εκ. το 2015 και κατά € 41,5 εκ. το 2016, συνιστά ένδειξη των δυνατοτήτων περαιτέρω αύξησης των ελληνικών εξαγωγών και των θετικών προοπτικών της εμπορικής μας δραστηριότητας στην πολωνική αγορά. Ως αξιοσημείωτο εξάλλου γεγονός πρέπει να τονισθεί ότι κατά το 2016 ο συνολικός όγκος διμερούς εμπορίου υπερέβη για πρώτη φορά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (€ 1,02 δισ. ευρώ).

Στον τομέα των επενδύσεων, στηρίζοντας τις οικονομικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων στη Πολωνία, οι οποίες υπολογίζονται σε € 42,2 εκ. ευρώ το 2015, χαιρετίζουμε τις πολωνικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ οι Άμεσες Επενδύσεις της Πολωνίας στην Ελλάδα υπολογίζονται σε € 600.000 το 2015. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για προσέλκυση επενδύσεων, στηρίζοντας την παραγωγική βάση της χώρας, καθώς και τη στρατηγική συνεργασία σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως: Τουρισμό, Ενέργεια, Πληροφορική & Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών, Βιομηχανία, Τομέα Υγείας, Περιβαλλοντική Διαχείριση, Υπηρεσίες Εφοδιαστικής Αλυσίδας, και Ακίνητη Περιουσία.

Πέραν των υφιστάμενων ευκαιριών για πολωνικές επιχειρήσεις, υπάρχει επίσης δυνατότητα επενδυτικής δραστηριότητας ιδιωτών στον τομέα των ακινήτων, και ειδικότερα στον υποκλάδο της θερινής κατοικίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.