Quantcast
ΕΤΕ: Ξεπέρασε τους στόχους για τη μείωση των NPEs - enikonomia.gr
share

ΕΤΕ: Ξεπέρασε τους στόχους για τη μείωση των NPEs

δημοσιεύτηκε:

Αύξηση κατά 11% στα οργανικά της κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα για το εννεάμηνο του 2017 ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, αντανακλώντας τη θετική επίδοση των καθαρών εσόδων από προμήθειες και τη σημαντική περιστολή των λειτουργικών δαπανών.

Η εξάρτηση της τράπεζας από τον ELA έχει μειωθεί σε μόλις 1 δισ. ευρώ, ενώ για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια της.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ομίλου της ΕΤΕ για το γ’ τρίμηνο 2017, για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο μειώθηκαν τα εγχώρια Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs).

Συγκεκριμένα, τα εγχώρια Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν κατά €0,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση το Γ’ τρίμηνο του 2017, αντανακλώντας τον αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και τις περιορισμένες διαγραφές πλήρως καλυμμένων από προβλέψεις δανείων.

Η συνολική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανέρχεται σε €3,5 δισ. από το τέλος του 2015, ενώ η Τράπεζα έχει ήδη υπερβεί το στόχο για το 2017.

Στην Ελλάδα, οι δείκτες κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 57% και 75%, στα υψηλότερα επίπεδα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Να σημειωθεί ότι οι δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 45% και 34% στην Ελλάδα.

Ο Όμιλος περιόρισε τις ζημίες μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε €49 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2017 από €58 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2017, ενσωματώνοντας αποτιμητικές ζημιές και λοιπές επιβαρύνσεις ύψους €81 εκατ., οι οποίες αντιστάθμισαν το όφελος από τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια (-24,3% σε τριμηνιαία βάση σε €151 εκατ.).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.