Quantcast
Σημάδια ανάκαμψης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: 96.500 νέες θέσεις εργασίας το 2018 - enikonomia.gr
share

Σημάδια ανάκαμψης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: 96.500 νέες θέσεις εργασίας το 2018

δημοσιεύτηκε:

Στην ετήσια γενική συνέλευση των Μικρομεσαίων (22-24 Νοεμβρίου 2017), που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Τάλιν της Εσθονίας δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,από την οποία προκύπτουν σημάδια ανάκαμψης για την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συγκροτούν τη συντριπτική πλειονότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, διατηρώντας ως μερίδιο το 99,5% στο σύνολο των επιχειρήσεων, το 86,9% της απασχόλησης και το 73,2% της προστιθέμενης αξίας.

Η απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε την περίοδο 2015-2016 κατά 2,4%, ενώ η προστιθέμενη αξία σημείωσε άνοδο 1,4%. Για το 2018, αναμένονται να δημιουργηθούν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιπλέον 96,500 νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ οι προβολές δείχνουν θετικό ρυθμό αύξησης της προστιθέμενης αξίας κατά 5,8%.

Στο σκέλος εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η Ελλάδα παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με σημαντικές ωστόσο ενδείξεις βελτίωσης στους τομείς των δημοσίων επενδύσεων και των δημοσίων συμβάσεων.

Αντίθετα, καταγράφει τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ-27 στον τομέα της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ενώ σημαντική υστέρηση παρατηρείται στο κριτήριο της διεθνοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνολικά, η χώρα αξιολογείται θετικά ως προς την πορεία εφαρμογής των αρχών της Πράξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η Έκθεση για τις ελληνικές μικρές επιχειρήσεις αναφέρεται στην αποτελεσματική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, αλλά και στην ανάγκη θεσμοθέτησης ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης των επιχειρήσεων σε κρίση, μια δράση την οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει πιλοτικά το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ μεταφέροντας τις καλές πρακτικές και την ευρωπαϊκή εμπειρία στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, επισήμανε τη σημασία που έχει η καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής ατζέντας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ ο γενικός γραμματέας Γ. Κουράσης προέταξε τη σημασία ανάπτυξης διμερών και πολυμερών σχέσεων, τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής επιχειρησιακών στρατηγικών όσο και επιχειρηματικών ιδεών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.