Quantcast
Στα 70 εκατ. ευρώ το κόστος από τις ανατιμολογήσεις στις φαρμακευτικές - enikonomia.gr
share

Στα 70 εκατ. ευρώ το κόστος από τις ανατιμολογήσεις στις φαρμακευτικές

δημοσιεύτηκε:

Στη «δραματική» επιβεβαίωση ότι η τελευταία ανατιμολόγηση (δεύτερη) των φαρμάκων στη χώρα θα οδηγήσει τις τιμές σε πάνω από 1.000 φάρμακα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα προχώρησε χθες η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου, σε συνέδριο με θέμα την τιμολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων.
Το γεγονός αυτό μεταφράζεται παράλληλα για τις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας αυτών των φαρμάκων και ειδικά των γενοσήμων σε νέες απώλειες της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Εάν αυτό υπολογιστεί σε ετήσια βάση, τότε μόνο από τις ανατιμολογήσεις του 2017 οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται χαμηλής τιμής σκευάσματα χάνουν συνολικά πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κα Αντωνίου, από το 2015 που εκείνη ανέλαβε επικεφαλής του οργανισμού, έως και σήμερα, στην κάθε ανατιμολόγηση τίθενται σε διαδικασία αλλαγής της τιμής 7.500 προϊόντα, εκ των οποίων όμως ενεργοί είναι οι κωδικοί των περίπου 5.500 φαρμάκων, δηλαδή αυτά είναι που ουσιαστικά παρουσιάζουν κίνηση στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα από τα εν λόγω φάρμακα όσα έχουν χαμηλές τιμές και βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών, με βάση τον νόμο εξαιρούνται από την ανατιμολόγηση. Έτσι, με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, σε κάθε ανατιμολόγηση η τιμή μεταβαλλόταν κατά μέσο όρο σε 2.500-3.500 φάρμακα, με τη μέση μείωση να είναι της τάξης του 4%. Ειδικότερα στα πρωτότυπα (off patent) η μέση μείωση ανά ανατιμολόγηση ήταν της τάξης του 6%, ενώ στα on patent 1%-2,5%. Στα δε γενόσημα σε κάθε ανατιμολόγηση οι απώλειες ήταν κατά μέσο όρο 10%-11% και μάλιστα στην τρέχουσα του Δεκεμβρίου 2017 η μέση μείωση φτάνει το 13%.

Επίσης τα σκευάσματα που έχουν τιμή μέχρι 6 ευρώ και φτάνουν στα 2.156, ήτοι το 34% της συνολικής αγοράς, εμφανίζουν μείωση με βάση την τελευταία ανατιμολόγηση 9,62%.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Αντωνίου, ένα ολόκληρο σύστημα ανατιμολόγησης επί της ουσίας αφορούσε σε μειώσεις φαρμάκων που αποτελούν μόλις το 10%-13% της δαπάνης. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι εφόσον η συνολική δαπάνη για συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι της τάξης των 3,4 δισ. ευρώ (σε τιμές λιανικής) και τα φτηνά εκπροσωπούν περίπου τα 400 εκατ. ευρώ και μόνο στην τελευταία ανατιμολόγηση η μέση απώλεια είναι περίπου 10%, τότε και οι συνολικές απώλειες για τις εταιρείες είναι περί των 40 εκατ. ευρώ.

Η κα Αντωνίου επεσήμανε ότι από το 2010 και μετά στην Ελλάδα ήταν ακριβά τα οn patent και τα γενόσημα. Όμως με το μοντέλο των οριζόντων μειώσεων, επειδή δεν καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα δομικές αλλαγές, η αγορά σήμερα παρουσιάζει μεγάλες στρεβλώσεις.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε ακόμη ότι πλέον οι αιτήσεις για γενόσημα στην Ελλάδα πέφτουν αισθητά, ενώ στις ήδη μειωμένες τιμές εφαρμόζονται και clawback-rebate, με αποτέλεσμα οι τιμές να πέφτουν ακόμη χαμηλότερα. Πάντως το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων και της πρόσβασης των ασθενών θα συζητηθεί και σήμερα στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Η τελευταία ανατιμολόγηση

* Με βάση την τελευταία ανατιμολόγηση:

639 off patent βρέθηκαν να έχουν τιμή κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης.

737 off patent έχουν τιμή χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών και υψηλότερη από μία μόνο χώρα, η οποία όμως αν αποσυρθεί από το «καλάθι» των χωρών που λαμβάνονται τιμές, τότε η χώρα μας θα γίνει και πάλι η φτηνότερη.

162 γενόσημα λαμβάνουν τιμή χαμηλότερη από το 65% του προϊόντος αναφοράς στην Ελλάδα, δηλαδή του off patent που έλαβε τιμή στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη.

237 γενόσημα βρέθηκαν χαμηλότερα από το 65% του μέσου όρου των 3 χαμηλότερων τιμών των φαρμάκων στην Ευρώπη που προσδιορίζουν τις τιμές των γενοσήμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τις περιπτώσεις όπου η τιμή των φαρμάκων πέφτει κάτω και από τη χαμηλότερη της Ευρώπης και με βάση τις παραπάνω αναφορές αυτά υπολογίζονται στα περίπου 1.136, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα νομιμότητας καθώς υπάρχει απόφαση του ΣτΕ η οποία αναφέρει ότι κανένα φάρμακο στη χώρα δεν μπορεί να λάβει τιμή που να θεωρηθεί η χαμηλότερη στην Ευρώπη.


Πηγή Πληροφοριών: Ναυτεμπορική

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.