Quantcast
Νέες πιέσεις στην αγορά ακινήτων καταγράφει η Έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Νέες πιέσεις στην αγορά ακινήτων καταγράφει η Έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Περαιτέρω πιέσεις καταγράφηκαν στην αγορά ακινήτων στο εννεάμηνο σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως επισημαίνεται, στη δυσκολία ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει, μεταξύ άλλων, η αβεβαιότητα, η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών και η έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, η μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, οι αρνητικές προσδοκίες των νοικοκυριών και το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο.

Περιορισμένες επιπτώσεις στη μείωση τιμών και μόνο σε υποδεέστερα ακίνητα θα έχουν οι πλειστηριασμοί σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας. Μικτά πρόσημα, με συχνές εναλλαγές στις επιμέρους αγορές όπως τα γραφεία και τα καταστήματα.

Στην αγορά των κατοικιών, η μείωση των τιμών συνεχίστηκε και το 2017, αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το γ’ τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 0,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Σωρευτικά από το 2008 έως το γ’ τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 42,1%, ενώ η υποχώρηση των τιμών εξακολουθεί να είναι εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα: -44,1% και Θεσσαλονίκη: -46,4%), καθώς και στα παλαιότερα και μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας.

Στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, από το α’ εξάμηνο του 2014 και κυρίως από την αρχή του 2016 έως και το α’ εξάμηνο του 2017 καταγράφεται μια γενική τάση αποκλιμάκωσης των ρυθμών μείωσης των αξιών, ωστόσο οι επιμέρους δείκτες (μισθωμάτων και ειδικά αξιών γραφείων και καταστημάτων) παρουσιάζουν μικτή συμπεριφορά από εξάμηνο σε εξάμηνο, η οποία εκτιμάται ότι είναι άμεσα συνυφασμένη με τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες της αγοράς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.