Quantcast
Οι 6 στους δέκα έχασαν τζίρο την πρώτη Κυριακή των εορτών - enikonomia.gr
share

Οι 6 στους δέκα έχασαν τζίρο την πρώτη Κυριακή των εορτών

δημοσιεύτηκε:

Μειωμένο τζίρο σε ποσοστό 59,2% είχαν τα καταστήματα του κέντρου της πρωτεύουσας τα οποία λειτούργησαν το Σάββατο και την Κυριακή 16 & 17 Δεκεμβρίου, σε σχέση με το αντίστοιχο Σαββατοκύριακο του 2016, σύμφωνα με τις καταγραφές του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι επιχειρηματίες εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης από τα άδεια πορτοφόλια των καταναλωτών, ενώ υφίστανται και τις αρνητικές συνέπειες λόγω την παρεμπόδισης της πρόσβασης των τελευταίων στα μαγαζιά όσων επιθυμούν να τα κρατήσουν ανοιχτά την Κυριακή.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η κοσμοσυρροή στους δρόμους και το γιορτινό κλίμα δεν αντικατοπτρίστηκε μέχρι σήμερα στις εισπράξεις των καταστημάτων», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης. «Μαζί με τις ευχές μας για τις άγιες ημέρες», προσθέτει, «ελπίζουμε το χριστουγεννιάτικο δώρο που θα καταβάλει ο ιδιωτικός τομέας να αποτελέσει μια τονωτική ένεση και σε κάθε περίπτωση η πολιτεία το νέο έτος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εφαρμόσει πολιτικές που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν και στην οικονομία να αποκτήσει τη ζωντάνια που θα επαναφέρει το χαμόγελο στους Έλληνες».

Το ερωτηματολόγιο

Ειδικότερα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε με επιτόπια προσέγγιση των επιχειρηματιών στα καταστήματά τους. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται αρμοδίως, τηρήθηκαν οι κανόνες ηθικής δεοντολογίας, καθώς υπήρξε ενημέρωση για τον σκοπό του ερωτηματολογίου και το πλαίσιο πραγματοποίησης αυτού. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 72 καταστήματα που καταγράφηκαν επισήμως οι απαντήσεις τους. Η διενέργεια του ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2017. Σε ποσοστό 36,1% οι ερωτηθέντες επιχειρηματίες έχουν κατάστημα στην Ερμού, 26,4% έχουν κατάστημα στο Κολωνάκι, 20,8% έχουν κατάστημα στην Πατησίων και 16,7% έχουν κατάστημα στο Παγκράτι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατ’ επιλογή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, στις ανωτέρω περιοχές, με σκοπό να καταγραφούν οι ιδιαιτερότητές τους. Στο Κολωνάκι η πλειονότητα των καταστημάτων βρίσκεται στις οδούς Κανάρη και Π. Ιωακείμ. Αντίστοιχα τα καταστήματα στην Πατησίων βρίσκονται στο τμήμα από Λ. Αλεξάνδρας έως Αγ. Μελετίου.

Τα αποτελέσματα

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τις εισπράξεις, καλύτερο τζίρο έως 10% είχε το 16,9%, από 11 έως 20% το 1,4%, από 21 έως 30% το 0,0%, ενώ καλύτερο τζίρο από 30% και πάνω είχε το 0,0%, ίδιο τζίρο είχε το 21,1%, χειρότερο τζίρο έως 10% είχε το 23,9%, από 11 έως 20% το 14,1%, από 21 έως 30% το 16,9% και χειρότερο τζίρο από 30% και κάτω είχε το 4,3%. «Δεν ξέρω / δεν απαντώ» είπε το 1,4%. Συνοψίζοντας, καλύτερο τζίρο δήλωσε, μόλις, το 18,3% των ερωτηθέντων, ίδιο τζίρο δήλωσε το 21,1% και χειρότερο τζίρο δήλωσε το 59,2%.

Ανά περιοχή

Κατά την επαφή με τους καταστηματάρχες, ανά περιοχή καταγράφηκαν τα εξής:

  • Στην Ερμού, η πλειονότητα μας ενημέρωσε ότι καλύτερη ημέρα σε τζίρο ήταν η Κυριακή.
  • Αντίθετα, στο Κολωνάκι καλύτερη ημέρα σε τζίρο ήταν το Σάββατο.
  • Στην Πατησίων και το Παγκράτι, οι καταστηματάρχες μας ενημέρωσαν πως ο τζίρος και των δύο ημερών αντιστοιχούσε σε τζίρο συνηθισμένων ημερών.


Πηγή Πληροφοριών: Ναυτεμπορική

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.