Quantcast
WSJ: Oι συντάξεις κύρια πηγή εισοδήματος για τους μισούς Έλληνες - enikonomia.gr
share

WSJ: Oι συντάξεις κύρια πηγή εισοδήματος για τους μισούς Έλληνες

δημοσιεύτηκε:

Την   προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων προσφέρει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, μια παροχή που δόθηκε επί χρόνια από πολιτικούς και έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια πολίτες να χρησιμοποιούν τα χρήματα συνταξιοδότησης για να παράσχουν κρίσιμη υποστήριξη στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αυτή η «εξάρτηση» αποτυπώνει τις θυσίες πολλών Ελλήνων, την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα νέο γύρο περικοπών των συντάξεων το 2018 και το 2019. 

Οι συντάξεις στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν σήμερα το 17,4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Εργασίας, και πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Παρά τις διαδοχικές περικοπές, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους κατά την κρίση, καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα, ωστόσο οι συντάξεις στηρίζουν τους πολίτες την ώρα που το υπόλοιπο σύστημα πρόνοιας «λείπει» σε αρκετές χώρες της νότιας Ευρώπης.

Με την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και την ανεργία στο 21%, οι συνταξιούχοι παρέχουν την κύρια πηγή εισοδήματος για το ήμισυ των κατοίκων της χώρας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.