Quantcast
Κοστέλο: Iσχυρό πλαίσιο εποπτείας ,μεταρρυθμίσεις και μέτρα για το χρέος της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Κοστέλο: Iσχυρό πλαίσιο εποπτείας ,μεταρρυθμίσεις και μέτρα για το χρέος της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Σε ισχυρό πλαίσιο εποπτείας θα χρειαστεί να παραμείνει η χώρα μας, ενώ θα παραμείνει και σε «ρυθμό» μεταρρυθμίσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο.

«Υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις σχετικά με το αν θα καταφέρει η Ελλάδα να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» σημείωσε μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο Ν. Κοστέλο, σύμφωνα με τα ΝΕΑ.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, κάποιες από τις οποίες έχουν δρομολογηθεί» και πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση των βαθιών και κύριων μεταρρυθμίσεων θα χρειαστούν πέντε και σε ορισμένες περιπτώσεις δέκα χρόνια σταθερής εφαρμογής για να αποδώσουν».

Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην ανεργία η οποία, όπως είπε, «συνεχίζει να κινείται σε μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα» ενώ όσον αφορά το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης με 700.000 αποδέκτες είπε ότι «δεν είναι γενναιόδωρο σύστημα”.

Οσον αφορά το χρέος είπε ότι είναι εφικτό να έχουμε βιώσιμο χρέος, αλλά χρειάζονται κάποια επιπλέον μέτρα» δήλωσε, δείχνοντας πως οι δανειστές αναζητούν στο πλαίσιο της τεχνικής επεξεργασίας για την ελάφρυνση του χρέους βάσει της γαλλικής πρότασης, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει «ένας μηχανισμός ελέγχου» που θα εμποδίζει την κυβέρνηση να χειραγωγεί την ανάπτυξη προκειμένου να πιέζει για να λαμβάνει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

«Γιατί να ήθελε να μειώσει την ανάπτυξη του έτους 2020 η κυβέρνηση για να λάβει επέκταση της λήξης ενός δανείου, η οποία θα ξεκινά από το 2051» αναρωτήθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ολλανδού βουλευτή, δίνοντας, παράλληλα, μια γεύση για το πώς θα κινηθεί το πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους. «Υπάρχει μεγάλη έκθεση της Ελλάδας σε δανεισμό, το ερώτημα δεν αφορά στο αν θα εξέλθει η χώρα από το πρόγραμμα επιτυχώς, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και θα ανταποκριθεί εξ ολοκλήρου στις υποχρεώσεις της» τόνισε.

Σχετικά με τις τράπεζες, επισήμανε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται σε ικανοποιητικό σημείο και ότι υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια για τη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα πρέπει να μειωθούν σε 60 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Όμως σύμφωνα με τα Νέα, παραδέχτηκε, δείχνοντας την πίεση που έχουν δεχτεί οι δανειολήπτες τον τελευταίο καιρό, ότι μόλις τους τελευταίους έξι μήνες βλέπουμε κάποια πρόοδο με σοβαρό τρόπο και εκτίμησε ότι η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών θα χρειαστεί ακόμη δύο χρόνια.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.